Linkovi

Srpska delegacija napustila samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi


Predsednik Srbije Boris Tadić i delegacija koju je predvodio napustili su samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji se održava u bugarskom mestu Pomorje.

Srpska delegacija napustila je samit iz protesta jer je politički direktor UNMIK-a Džolio Nagele prekršio usvojenu proceduru i dao reč šefu kosovske diplomatije Skenderu Hiseniju, a nije prihvaćen zahtev Srbije da se onemogući Hisenijevo istupanje. Predsednik Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić najavili su da će uložiti najoštriji protest generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu zbog odluke zvaničnika UNMIK-a da se Hiseniju omogući da govori na regionalnom samitu u Pomorju. Iz Tadićevog kabineta ponovljeno je da prema rezoluciji 1244, Kosovo na međunarodnim skupovima može da zastupa samo UNMIK.

U Beogradu se u međuvremenu nastavlja žestoka borba za formiranje nove vlade. Posle izjave portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenovića da će ta partija insistirati na poništavanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, reagovao je predsednik Jedinstvene Srbije i koalicioni partner Socijalističke partije Dragan Marković koji je najavio da će predložiti svojim koalicionim partnerima da prekinu pregovore sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom i da započnu pregovori sa Demokratskom strankom o formiranju nove vlade Srbije sve dok se ne reši pitanje Sporazuma sa Evropskom unijom jer je to najvažnije pitanje za investicije i nova radna mesta u zemlji.

I potpredsednik Socijalističke partije Milutin Mrkonjić izjavio je da novi premijer ne može da bude onaj ko ne može da stvori evropske uslove u Srbiji i da to njegovo mišljenje deli većina članova Glavnog odbora SPS.

A guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da neizvesnost i odugovlačenje u formiranju vlade ugrožava ekonomsku stabilnost zemlje. Za ekonomsku stabilnost i bolju kontrolu inflacije potrebno da Srbija u što kraćem roku dobije stabilnu, proreformski orjentisanu vladu, ocenio je guverner Jelašić.

XS
SM
MD
LG