Linkovi

Sjedinjene Države predane diplomatskom rešenju iranskog nuklearnog pitanja


Administracija predsednika Buša potvrdila je danas predanost diplomatskom rešenju iranskog nuklarnog pitanja ali i ponovila da ne odustaje ni od jedne opcije u cilju rešavanja tog problema. Ti komentari su usledili nakon članka u jednom izraelskom dnevniku da će Sjedinjene Države u roku od nekoliko meseci sprovesti vojnu akciju u Iranu.

Predstavnici administracije odbacuju izveštaj Džeruzalem posta da je američki vojni napad na Iran verovatan pre kraja mandata predsednika Buša u januaru naredne godine.

Taj dnevnik na engleskom jeziku citirao je izjavu visokog funkcionera u Jerusalimu da mu je visoki američki funkcioner koji je putovao u pratnji predsednika Buša tokom prošlonedeljne posete Izraelu- rekao kako Buš i podpresednik Dik Čejni veruju da je vojna akcija protiv Irana «neophodna». U članku se navodi da «kolebljivost» državnog sekretara Kondolize Rajs i sekretara za odbranu Roberta Gejtsa, bar za sada, sprečavaju američku odluku o tom napadu.

U pisanom saopštenju, sekretar za štampu u Beloj kući Dejna Perino odbacila je pomenuti članak – zasnovan na neimenovanom izvoru koji navodi drugi neimenovani izvor – kao «informaciju koja nije vredna ni papira na kojem je štampana».

Dejna Perino je rekla da se Sjedinjene Države i njeni saveznici i dalje protive ambicijama Irana da se domogne nuklearnog oružja i stoga rade na žestokom diplomatskom i ekonomskom pritisku kako bi naveli lidere Irana da obustave proces obogaćivanja uranijuma. Ona je dodala da nijedan američki predsednik ne bi nikada trebalo da odustane od bilo koje opcije, ali da Sjedinjene Države ostaju fokusirane na mirna diplomatska sredstva i da se u tom smislu ništa nije promenilo .

Slično je komentarisao i predstavnik Stejt departmenta Šon Mekormak . On je ponovio ponudu državnog sekretara Kondolize Rajs, za otvoreni dijalog sa Iranom ukoliko suspenduje obogaćivanje uranijuma:

«Nema promene naše politike. Predani smo diplomatskim sredstvima, medjunarodnoj politici kako bi smo pokušali da postignemo prihvatljivo rešenje izmedju Irana i ostatka sveta, kad su u pitanju nuklearni program i slične akcije Teherana. Oni mogu da razgovaraju sa nama i drugima, ukoliko preduzmu izvesne korake. Predani smo toj vrsti pristupa, istakao je Mekormak.»

Državni sekretar i njene kolege ministri inostranih poslova savezničkih zemalja, složili su se ranije ovog meseca u Londonu da pruže novi paket inicijativa Iranu kako bi odustao od programa obogaćivanja uranijuma.

Mekormak je rekao da će visoki predstavnik Evropske unije, Havier Solana, zvanično vrlo brzo Teheranu dostaviti, takozvani «osveženi» paket inicijativa i da će iranska vlada imati razumni period za odgovor.

Taj paket inicijativa deo je strategije pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a i Nemačke – koja takodje obuhvata tri rezolucije svetske organizacije o sankcijama Iranu.

XS
SM
MD
LG