Linkovi

Maratonska izborna trka Demokrata nastavlja se u Kentakiju i Oregonu


Senatorka Hilari Klinton nada se da će pobjedom u barem jednoj od tih država, po svemu sudeći u Kentakiju, uspjeti da se održi u trci. Senator Obama se, međutim, već okrenuo izborima u novembru.

Nakon više od 50 stranačkih izbora i skupova, izjašnjavanje u Oregonu i Kentakiju moglo bi konačno da označi kraj maratonske izborne bitke Baraka Obame i Hilari Klinton.

Izbornom skupu senatora Obame u Oregonu prisustvovalo je oko 75 hiljada ljudi, što je najmasovniji politički skup u ovoj izbornoj sezoni.

"Predstoje nam izbori u još nekoliko država, ali ako ostvarimo očekivani rezultat u Kentakiju i Oregonu, mislim da ćemo imati većinu delegata u tom trenutku, što je veoma značajan pokazatelj " rekao je senator Obama.

Senator iz Ilinoisa, koji se već fokusirao na novembarski okršaj sa Džonom Mekejnom, izbornu noć provešće u Ajovi.

"Smatrali smo da je to najbolji način da se zaokruži ova izborna priča."

Analitičari, među kojima je i Norm Orstin sa instituta Enterprajz, ističu da bi Obama, ukoliko prerano proglasi pobjedu, mogao da izgubi eventualnu podršku pristalica senatorke Klinton.

"Obama želi da ubijedi sve da je nominacija njegova i da je to sada samo formalnost. Sigurno mu ne bi bilo u interesu ako bi izgledalo da se raduje porazu senatorke Klinton."

Bivša prva dama je u Kentakiju kritikovala analitičare koji su njenu borbu za kandidaturu proglasili završenom.

"Pojedinci koje možete vidjeti na televiziji svake večeri, priželjkivali su kraj izborne trke još od Ajove. Birači se, međutim, nisu sa tim saglasili."

Klintonova će i danas organizovati više izbornih skupova u Kentakiju. U međuvremenu, republikanski kandidat

Republikanski predsjednički kandidat Džon Mekejn u me]uvremenu je oštro kritikovao stav senatora Baraka Obame o Iraku, ističući da odražava njegovo neiskustvo i ishitreno prosuđivanje.

Mekejn je u Čikagu kritikovao Obaminu izjavu da je prijetnja koju Iran predstavlja veoma mala u poređenju sa prijetnjom koja je nekad dolazila iz Sovjetskog Saveza. Takođe je osporio njegov stav da bi trebalo bezuslovno razgovarati sa Teheranom.

Obama je međutim istakao da je jasno stavio do znanja da Iran predstavlja ozbiljnu prijetnju.Kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju je na izbornom skupu u Montani takođe optužio Mekejna da želi da nastavi neuspjelu politiku predsjednika Džordža Buša.

XS
SM
MD
LG