Linkovi

Pregovori o formiranju nove srpske vlade ušli u mirniju fazu


Demokratska stranka najavljuje da će, posle saopštavanja konačnih rezultata izbora intenzivirati konsultacije i započeti formalne razgovore o formiranju republičke vlade, a kao ključni kamen spoticanja u dosadašnjim pregovorima radikala, narodnjaka i koalicije oko socijalista postao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Kao glavna javna tačka sporenja pojavila se ratifikacija ili poništavanje pred izbore potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

I dok predstavnici Demokratske stranke Srbije, partije Vojislava Koštunice, uporno najavljuju poništavanje Sporazuma, s druge strane koalicioni partner socijalista, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković insistira da Sporazum ne sme biti poništen, nego ratifikovan u novom Parlamentu. Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić pozvao je Vojislava Koštunicu, Velimira Ilića i Tomislava Nikolića da kažu građanima da li bi, kao što su obećali, poništili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da kažu građanima koji su glasali za Evropu da je to izdajnički sporazum.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da ta partija ostaje pri stavu da će u novom sazivu parlamenta poništiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ali, koalicioni partner Socijalističke partije i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković kaže da ukoliko bude poništen Sporazum sa Evropskom unijom, Jedinstvena Srbija neće ulaziti u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i tvrdi da neće glasati za poništavanje Sporazuma i da je istog mišljenja i Ivica Dačić. Nema poništavanja Sporazuma sa Evropskom unijom, a ukoliko to bude tačka dnevnog reda Skupštine, to neće proći, rekao je Marković.

XS
SM
MD
LG