Linkovi

Beograd: Pregovori oko formiranja nove vlade Srbije odloženi za ponedeljak


Predsednik najpoželjnijeg koalicionog partnera, Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da u nedelju neće učestvovati u razgovorima sa radikalnima i narodnjacima o formiranju nove vlade jer se odmara. Privremeni prekid pregovora Srpske radikalne stranke, koalicije DSS-Nova Srbija i bloka oko SPS-a iskoristio je predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, koji je rekao da su i demokrate započeli pregovore o novoj vladi i najavio da će uskoro obznaniti ime novog mandatara.

Dok traje pregovaračko zatišje, beogradski mediji izveštavaju da se na formiranje vlade utiču sa svih strana. Tako se tvrdi da s jedne strane evropski zvaničnici potpomažu formiranje proevropske vlade, dok sa druge tajkuni i državna služba bezbednosti utiču da na lidera SPS-a Ivicu Dačića da se prikloni koaliciji radikala i narodnjaka. Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić veruje da će dogovor radikala, narodnjaka i socijalista biti postignut.

Sa druge strane, međutim, predsednik Jedinstvene Srbije i koalicioni partner SPS-a Dragan Marković objašnjava da još ništa nije dogovoreno i da u pregovorima sa radikalima i narodnjacima predstoji teži deo koji se odnosi na socijalna pitanja.

Šefica Biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Programa za razvoj UN i nekadašnja guvernerka Kori Udovički smatra da bi moguća koalicija radikala, narodnjaka i socijalista koja bi povela Srbiju ka izolaciji bila kratkotrajna, ali bi mnogo koštala.

XS
SM
MD
LG