Linkovi

Stiven Hoking poziva na istraživanje svemira putem sondi sa ljudskom posadom


Britanski astrofizičar Stiven Hoking poznat je po svojim istraživanjima tajni svemira - od granica kosmosa do prirode crnih rupa. Hoking se nedavno založio za obnavljanje istraživanja svemira pomoću letelica sa ljudskom posadom koje bi ispitale obod sunčevog sistema.

Iako je od detinjstva paralizovan i vezan za invalidsku stolicu, 66-godišnji naučnik, Stiven Hoking, pre godinu dana obukao je letački kombinezon i poleteo u avanturu koju je oduvek priželjkivao. Dok je avion leteo po paraboličnoj putanji, na visini od gotovo deset hiljada metara, Hoking je lebdeo u bestežinskom stanju. On je podelio svoje utiske sa prisutnima na nedavnom skupu na univerzitetu Džordž Vašington kojim je obeležena 50 godišnjica NASE govoreći putem kompjuterskog sintisajzera.

Hoking se založio za novu eru svemirskih istraživanja, koju je uporedio sa Kolumbovim otkrićem Amerike 1492. godine.

”Širenje u svemir imalo bi još veći efekat. Potpuno bi promenilo budućnost ljudske rase i možda odredilo da li ćemo uopšte imati budućnost.“

Hoking predlaže osnivanje baze na mesecu u roku od 30 godina, spuštanje na Mars u roku od 50, a letove do spoljnih planeta Sunčevog sistema u roku od 200 godina. On tvrdi da bi ta nastojanja dala programu svemirskih istraživanja novi motiv u vreme kada bi opstanak ljudske rase mogao da zavisi od novih otkrića u oblasti korišćenja vode, vazduha i energije.

”U radijusu od 30 hiljada svetlosnih godina oko Zemlje ima oko hiljadu zvezda. Ako samo jedan odsto tih zvezda ima planete veličine zemlje, to znači da imamo deset kandidata za novi svet.”

Hoking smatra da bi istraživanje medjuzvezdanog prostora trebalo da bude dugoročni cilj tokom narednih 500 godina, što je kratak period u poredjenju sa istorijom ljudske egzistencije na Zemlji.

”Civilizacija je stvorena pre oko 10 hiljada godina, a stopa tehnološkog razvoja neprestano se ubrzavala. Ako želimo da ljudska rasa opstane još milion godina moraćemo smelo da krenemo tamo gde niko do sada nije išao.“

Hoking ukazuje da traganje za novim svetovima možda neće rešiti sve akutne probleme na zemlji, ali da bi moglo da nam pomogne da te probleme sagledamo iz drugačijeg ugla.

XS
SM
MD
LG