Linkovi

Strah da će pred početak sezone godišnjih odmora benzin još više da poskupi


Dok cena nafte i ove nedelje nastavlja da obara rekorde, američki potrošači strahuju da će pred početak sezone godišnjih odmora benzin još više da poskupi. Pojedinci kažu da su očajni, a mnogi traže od američkih zakonodavaca da nešto učine – i to hitno.

Svaki put kad benzin poskupi – povećava se i nespokojstvo mnogih Amerikanaca. Cene nafte dostižu rekordnu vrednost, a analitičari upozoravaju da treba očekivati još veće pogoršanje situacije. Trgovac naftom, Ajra Ekstajn, kaže da će sadašnje rekordne cene nafte da se pokažu na pumpama tek za nekoliko nedelja.

«Ne bih rekao da smo stigli do vrha, tako da ćemo na pumpama videti još više cene», kaže on.

Cena sirove nafte se gotovo učetvorostručila od 2001. Pojedini potrošači kažu da će visoke cene, ako zakonodavci hitno nešto ne preduzmu, još više oslabiti američku ekonomiju i izazvati poskupljenje gotovo svega.

«Kongres mora da stupi na scenu i nešto učini... Ovo više ne može da se nastavi», kaže ova žena, dok ovaj muškarac dodaje da je Kongres krivac za sve što se događa.

Američki zakonodavci su proteklih dana preduzeli akciju, i – ne osvrćući se na želje predsednika Buša – glasali da se prekine dopunjavanje nacionalnih strateških rezervi nafte, sve dok cena nafte ne počne da pada. Neki vozači kažu da ne mogu toliko da čekaju, a Kerolajn Saunders kaže da je počela da preskače doručak da bi mogla da plati benzin.

«Smanjila sam obroke na dva dnevno i to svakog dana. Kafa na poslu je besplatna, ali ništa ne doručkujem», kaže ona.

Još jedan znak sve većeg očajanja su vozači u Konektikatu, koji su napravili red dugačak gotovo dva kilometra, da bi natočili benzin po ceni od 26 centi za litar, u okviru reklamne akcije jedne radio stanice.

«Zaista je teško trošiti najmanje 50 dolara nedeljno na benzin. Ostaje vam velika rupa u džepu», kaže vozač, a ekonomista Vejn Hokvarter navodi da je još jedan razlog za hitno delovanje Kongresa to što visoke cene nafte smanjuju poverenje potrošača.

«Psihološki gledano, ljudi počinju da shvataju da ne napreduju, da se ne pomeraju s mesta», kaže on.

Zakonodavci iduće nedelje treba da održe pretres, na kojem će sa šefovima glavnih naftnih kompanija da utvrde zbog čega su cene benzina i dalje visoke i kako vozačima može da se pomogne.

XS
SM
MD
LG