Linkovi

Američki mediji izveštavaju da je Barak Obama osvojio još osam delegata


Dan pošto je senator Barak Obama dobio podršku veoma važnog demokrate, američki mediji izveštavaju da je osvojio još osam delegata. U izveštajima su različiti podaci o tome koliko je delegata stiglo od senatora Džona Edvardsa koji je prekjuče podržao Obamu. Demokratski pretendent na predsedničku nominaciju je juče oštro napao Belu kuću, posle komentara predsednika Buša u Izraelu.

«Postoji jedan čovek koji u svom srcu zna da je vreme da se stvori jedna Amerika, a ne dve, a taj čovek je Barak Obama», rekao je Edvards.

Politički stručnjaci kažu da bi podrška bivšeg senatora Džona Edvardsa mogla da privuče belu radničku klasu na stranu senatora Baraka Obame. U Zapadnoj Virdžiniji ta grupa glasača pomogla je da senatorka Hilari Klinton osvoji jasnu pobedu nad Obamom. Edvards je pre povlačenja iz predsedničke trke, osvojio 19 delegata. Dan nakon što je dobio Edvardsovu podršku, nekoliko delegata bivšeg senatora se priklonilo Obami, koga je podržao Uedinjeni sindikat metalaca - koji je podržavao Edvardsa.

U medjuvremenu, Bela kuća objašnjava da komentar predsednika Buša u Jerusalimu u utorak nije bio direktan napad na senatora Obamu. Govoreći u izraelskom Knesetu, Buš je rekao da je verovanje da bi Sjedinjene Države trebalo da pregovaraju sa - kako se izrazio - «teroristima i radikalima», «nepromišljeno samoobmanjivanje».

«Kada su nacistički tenkovi ušli u Poljsku 1939, jedan američki senator je rekao: ‘Da sam samo mogao da razgovaram sa Hitlerom, sve ovo je moglo da se izbegne’. Imamo obavezu da to nazovemo pravim imenom – lažnim komforom mirenja, koji je istorija više puta diskreditovala», rekao je američki predsednik u Knesetu.

U saopštenju senatora Obame, predsednik je optužen za pokretanje «lažnog političkog napada» na njega. Obama je ranije izjavio da bi, ukoliko bude izabran za predsednika, bio spreman da razgovara sa liderima Irana i ostalih zemalja koje su u zavadi sa Sjedinjenim Državama. U medjuvremenu, u Kolambusu u Ohaju, predsednički kandidat Republikanske partije, senator Džon Mekejn, nagovestio je da bi, ukoliko bude izabran, uspešno okončao rat u Iraku do 2013.

XS
SM
MD
LG