Linkovi

Vojska Srbije obnavlja saradnju sa Rusijom na ozbiljnijem tehničkom nivou


Vojska Srbije obnavlja saradnju sa Rusijom na ozbiljnijem vojno-tehničkom nivou, saopšteno je danas, drugog, zaključnog dana susreta načelnika Generalštabova NATO i partnerskih zemalja u Briselu, nakon što se načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Zdravko Ponoš susreo načelnikom Generalštaba ruske vojske, generalom Jurijem Balujevskim. Kada je riječo o Kosovu, ruska strana se protivi mogućnosti da KFOR obučava bezbjednosne snage Kosova. Takav stav podržava i Španija, koja je ranije odbila da prizna nezavisnost kakvu su proglasile vlasti u Prištini.

U skoro vrijeme treba očekivati ozbiljniju vonu sradnju Vojske Srbije sa Rusijom- od tenedra za nabavku opreme, školovanja srpskih oficira na ruskim vojnim akademijama, do komandno -štabnog nivoa- ovo je danas najavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Zdravko Ponoš, nakon što se sastao sa načelnikom Generalštaba ruske vojske, generalom Jurijem Balujevskim. General Ponoš ističe kako vojska Srbije ima rusku tehnološku bazu i kako je, prije svega, zainteresovana za remont aviona MIG-29, dok bi se nabavka nove opreme mogla očekivati tek za par godina.

Govoreći o bezbjednosnim prilikama, dva su se generala saglasila dada je sada važno da se obezbjedi mir i sigurnost na Kosovu, dok je Rusija protiv toga da KFOR obučava bezbjednosne snage Kosova. Takvom stavu se pridružila i Španija, sa čijim načelnikom Generalštaba, Sansom Roldanom, se takodje susreo general Ponoš i dogovrio bližu saradnju. KFOR mora da poštuje postojeći mandat, složili su se sagovornici, a slično je prilikom bilateralnog susreta generalnom sekretaru NATO, Jap de Hoop Sheferu prenio gost iz Srbije.

Reklo bi se, u pravo vrijeme, jer se generalni sekretar Alijanse sprema da naredne sedmice posjeti Njujork, gdje će se susresti sa generalnim sekretarom UN-a, Ban Ki Munom.

U sjedištvu vojnog savez vjeruju da će tom prilikom biti nužna kosovska tema, posebno zbog najava tamošnjih vlasti o proglašenju ustava 15. juna te, s tim u vezi, i prilagodjenje uloge KFOR-a datim okolnostima.

XS
SM
MD
LG