Linkovi

Čarls Kapčan: Izbori označili novo, pozitivno poglavlje za Srbiju i širi region


Čarls Kapčan, direktor programa za Evropu u uticajnom nevladinom Savetu za spoljnopolitčke odnose, smatra da rezultati prošlonedeljnih parlamentarni izbora u Srbiji označavaju novo, pozitivno poglavlje za Srbiju i širi region. Sa Čarlsom Kapčanom, uglednim poznavaocem prilika na jugoistoku Evrope, razgovarala je koleginica Jela de Frančeski.

Kapčan: Do pre pet-šest godina bilo je puno nerazrešenih pitanja u regionu, na primer - šta će biti sa Crnom Gorom, Kosovom, kako će da izgleda Makedonija, da li će se Republika Srpska odvojiti od države Bosne i Hercegovine? Mada još uvek nemamo odgovore na sva ta pitanja, postoje nagoveštaji da se bližimo željenom cilju. Iako se Srbi gotovo jednoglasno protive nezavisnosti Kosova, izbori su pokazali da značajan broj Srba ocenjuje da je došlo vreme za jačajanje veza sa Evropskom unijom, veća ulaganja u opštu dobrobit, naročito u ekonomiju, i da treba odustati od nacionalističkih debata i polemika oko granica koje samo stvaraju nevolje.

Glas Amerike: Srbiji predstoje mnogi zadaci, kaže Kapčan.

Kapčan: Tek treba da se uspostavi pravo civilno društvo, neki delovi službe bezbednosti i dalje vuku konce iz Miloševićevog doba, postoje duboke podele u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom. To su samo neka od teških pitanja vezana za prošlost i budućnost Srbije koja zahtevaju razrešenje. Međutim, ako me pitate da li se Srbija generalno kreće u dobrom pravcu, odgovor je pozitivan. Najveći dokaz tome su rezultati izbora održanih od početka ove godine.

Glas Amerike: Postoji mogućnost mnogo boljih odnosa Srbije sa Evropskim blokom i Amerike.

Kapčan: Ishod najnovijih izbora ukazuje da nezadovoljstvo sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom zbog njihove podrške nezavisnosti Kosova neće dalje eskalirati. Bez obzira na ljutnju zbog, kako većina Srba smatra, nedozvoljenog načina odvajanja Kosova, teritorije od istorijskog značaja za Srbiju, izgleda da postoji i spremnost da se kaže: «Dosta je bilo, krenimo da gradimo bolji život». Takođe mislim da je evropska i američka podrška prozapadnim snagama u Srbiji uoči izbora ulog koji će na kraju pomoći poboljšanje odnosa Beograda sa Briselom i Vašingtonom.

Glas Amerike: Rusija i Srbija će nastaviti da održavaju bliske veze.

Kapčan: Veze Beograd i Moskve ostaće važne i u budućnosti, delimično zbog energetskih aranžmana o kojima su dve strane nedavno razgovarale. Čak i u slučaju da takozvane prozapadne snage formiraju novu vladu, mislim da bi veze sa Moskvom ostale veoma bliske, najviše zbog podrške koju je Rusija pružila Srbiji po pitanju Kosova. Srbija će očigledno nastojati da izbalansira odnose sa Rusijom i sa Zapadom. Ali, ishod najnovijih izbora ipak govori da bi to balansiranje moglo da prevagne u korist Zapada.

XS
SM
MD
LG