Linkovi

Fridom Haus objavio izvještaj o stanju sloboda u Sjedinjenim Državama


Fridom Haus, koji godišnje objavljuje izvještaj o stepenu sloboda u zemljama širom svijeta, ovog puta fokusirao se na Sjedinjene Države. Ta nevladina organizacija objavila je studiju o stanju ljudskih sloboda tokom rata protiv terorizma u Americi.

Vinston Vorli se prije 30 godina preselio u Vašington kako bi protestovao protiv rata u Vijetnamu i iskoristio pravo na slobodu govora, koje je garantovano američkim ustavom. On kaže da i dalje cijeni to što je slobodan.

«Mogu da radim što hoću dok god ne kršim zakon. Sjedinjene Države nijesu policijska država,» ističe Vorli.

Amerikanci različito tumače pojam slobode.

«Sloboda znači biti u mogućnosti da radiš, zarađuješ novac, kupuješ stvari, slobodno hodaš po ulici i govoriš šta osjećaš i misliš-smatra,» Feliks Tores.

Američka nevladina organizacija Fridom Haus, koja je poznata po izvještajima o stanju sloboda širom svijeta, sada je svoju pažnju usmjerila na same Sjedinjene Države. Fridom Haus navodi da je Amerika i dalje nenadmašna kada su u pitanju vjerska i sloboda štampe. Dugogodišnji novinar Helen Tomas međutim optužuje medija za samocenzuru u periodu nakon terorističkih napada 11. septembra.

«Ljudi su strahovali da kažu bilo šta. Američke novinare je nakon 11. septembra bio strah da im neko ne kaže da nisu Amerikanci ili patriote.»

Tomas ističe da je postepeno došlo do pogoršanja građanskih sloboda, nakon što je administracija izmijenila zakone o prisluškivanju i ispitivanju osumnjičenih terorista. Radijski voditelj Bob Edvards za to okrivljuje Bušovu administraciju.

«Da li je Frenkin Ruzvelt odobrio mučenje. Mislim da nije,» kaže Edvards.

Fridom Haus ističe da je biračko pravo ključno za demokratiju. Lisa Smit iz Vašingtona kaže da je uvijek uživala u tom pravu.

«Nemam osjećaj da me neko tjera da glasam, već to radim po svojoj volji,» kaže ona.

Stjuart Ejzenstat iz Fridom Hausa kaže međutim da novo istraživanje pokazuje da ima određenih problema u vezi sa glasanjem.

«Birači sa niskim prihodima nemaju dovoljan pristup glasačkom procesu, naša izborna mašinerija ne raspoređuje glasove pravilno, zatvorenici nemaju pravo glasa i imamo jedan od najnižih procenata izlaznosti na izborima od medju modernim demokratijama,» kaže Ejzenstat.

Jedan od autora studije, Tomas Melia navodi da je dobro kada postoje drugačija mišljenja i naglašava da će Sjedinjene Države biti slobodne sve dok Amerikanci raspravljaju o različitim pitanjima. Sve slobode u Sjedinjenim Državama danas postoje zbog jedinstvene istorije američkog društva i debata koje su se vodile tokom svake decenije i generacije, zaključuje Melia.

XS
SM
MD
LG