Linkovi

Predsednik Buš doputovao u Izrael na početku bliskoistočne turneje


Predsednik Buš se nada da će uspeti da ostvari napredak ka okončanju izraelsko-palestinskog sukoba. Na aerodromu u Tel Avivu, predsednku Bušu je priredjen svečani doček sa počasnom vojnom gardom. Američki predsednik će prisustvovati proslavi 60-e godišnjice Izraela, ali se ujedno nada da će uspeti da pokrene sa mrtve tačke pregovore o osnivanju palestinske države. Prilikom susreta sa predsednikom Bušom u Jerusalimu, njegov domaćin, izraelski predsednik Šimon Peres, izrazio je nadu da će neke od prepreka na putu ka miru uskoro biti prevazidjene.

“Mislim da ćete pre nego što napustite položaj biti svedok promena na Bliskom istoku i da će ono što danas izgleda tako sumorno predstavljati poslednje napore nekih ekstremističkih snaga da se održe u životu,” izjavio je izraelski predsednik.

Ta primedba odnosila se, prema Peresovoj oceni, na slabljenje uticaja Hezbolaha, koji se bori za kontorolu u susednom Libanu, i Hamasa, koji kontroliše Pojas Gaze, nakon što je istisnuo rivalski Fatah prošle godine.

Nejtan Braun, koji je načelu programa za bliskoistočne studije na univerzitetu “Džordž Vašington”, medjutim, ukazuje da Hamasova pobeda na demokratskim izborima prošle godine otežava mirovni proces.

“Zastoj u mirovnom procesu doveo je Palestince do uverenja da neće snositi posledice ukoliko budu glasali za Hamas, pošto od Fataha takodje nisu dobili ništa. Sada mnogi Palestinci smatraju da je Hamasova vlada legitimno izabrana palestinska vlada i ta činjenica se ne može tako lako zaobići,” kaže Braun.

Predsednik Buš je i dalje optimista i veruje da sporazum o osnivanju palestinske države može da bude postignut pre isteka njegovog mandata. On smatra da bi odvojena palestinska država pružila Palestincima izbor izmedju nastavljanja nasilja pod Hamasom i stabilnije budućnosti pod Fatahom.

“Nastavljamo da se krećemo ka viziji u okviru koje će ljudi koji su razumni i koji žele da žive u miru sa Izraelom dobiti tu priliku, dok će istovremeno jasno ukazivati na snage terora koje ubijaju nedužne da bi postigle političke ciljeve i pozivati svet da im se suprotstavi,” istakao je predsednik Buš.

Profesor Braun ukazuje da podeljena vlada potkopava položaj palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

“Jednostavno ne postoji jedinstveno efikasno palestinsko vodjstvo. Prema tome, kako možete da zaključite sporazum ako nema ko da ga potpiše sa palestinske strane,” kaže Braun.

Napredak ka rešenju zasnovanom na koegzistenciji dve države ugrožava i oslabljen položaj izraelskog premijera Ehuda Olmerta, koji se okrivljuje za ishod rata sa Hezbolahom u Libanu, pre dve godine, a koji je trenutno i pod istragom zbog korupcije. Olmert je negirao te optužbe, ali je najavio da će podneti ostavku ukoliko protiv njega bude podignuta optužnica. Predsednik Buš će se tokom svoje turneje takodje sastati odvojeno sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, dok zvaničnici Bele kuće ističu da se ne očekuje da će njegova turneja dovesti do značajnijih pomaka u mirovnom procesu.

XS
SM
MD
LG