Linkovi

Buš pokušava da intenzivira mirovni proces na Bliskom istoku


Američki predsednik Džordž Buš krenuo je na petodnevnu turneju po Bliskom istoku, tokom koje će posetiti Izrael, Saudijsku Arabiju i Egipat. Administracija je izrazila nadu da će se nastaviti mirovni proces koji je započeo prošle godine na konferenciji pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država.

Predsednik Buš je u novembru prošle godine na mirovnoj konferenciji u Anapolisu pokrenuo još jednu rundu pregovora Izraelaca i Palestinaca.

«Palestinci i Izraelci danas razumeju da je pomaganje drugoj strani da ostvari svoje težnje, ključno za postizanje sopstvenih ciljeva – obe strane zahtevaju održivu, nezavisnu i demokratsku državu Palestinu», rekao je predsednik Buš.

Ovakvo, «dvodržavno» rešenje je strategija predsednika Buša koji želi da se palestinske granice jasno definišu pre isteka njegovog mandata u januaru. Međutim, Palestinci su podeljeni između vlade Fataha na Zapadnoj obali i Hamasa, koji upravlja Pojasom Gaze. Izraelski premijer Ehud Olmert je predsedniku Bušu početkom godine skrenuo pažnju da mirovni sporazum mora da obuhvati sve Palestince.

«Neće biti mira dok se ne zaustavi teror, a on mora biti prekinut svuda. To smo jasno stavili do znanja Palestincima i oni razumeju da Pojas Gaze mora biti deo paketa», poručio je Olmert.

Predsednik Buš se pred polazak na turneju sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za ubrzavanje mirovnog procesa. Palestinski lider mu je izložio moguća sporna pitanja.

«Ne mogu da kažem da je put do mira posut ružama. On je, naprotiv, pun prepreka, ali ćemo uporno i zajedno raditi na otklanjanju tih prepreka i postizanju mira», kaže Abas.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli kaže da postoje izvesna pomeranja ka formiranju palestinske države, iako stručnjaci tvrde da mirovni razgovori nisu doneli željene rezultate. Hedli smatra da mogućnost stvaranja nove države otvora vrata miru.

«Predsednik Abas će moći da se obrati stanovnicima u Pojasu Gaze i kaže im: imate dva izbora – da nastavite da vodite život pod represijom Hamasa, a svi znamo koliko je težak položaj Palestinaca u Pojasu Gaze, ili da budete deo palestinske države koju želimo i mi i svi Palestinci», kaže on.

Direktor Katedre za Bliski istok na Univerzitetu «Džordž Vašington», Nejtan Braun, kaže da će se predsednik Buš susresti sa, i dalje, vrlo oprečnim stavovima Izraelaca i Palestinaca.

«Iako su se minimalno međusobno približili, razlike su i dalje ogromne. I takođe, postoje podaci koji ukazuju na to da je uspostavljena duoko utemeljena mreža izraelskih naselja, puteva i građevina. Ona može biti uklonjena, ali po vrlo visoku političku cenu za Izraelsku vladu, koja je u ovom trenutku - prilično klimava», objašnjava Braun.

Tri lidera su se rukovala u Anapolisu, ali će se tokom predstojećeg boravka na Bliskom istoku predsednik Buš odvojeno sastati sa izraelskim i palestinskim predstavnicima.

U pokušaju da animira ostale zemlje u regionu da se uključe u mirovni proces, Buš će odvojeno razgovarati i sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, kao i sa dva kralja Abdulaha - saudijskim i jordanskim.

XS
SM
MD
LG