Linkovi

Majer: Brisel i Vašington smatraju ishod izbora u Srbiji velikom pobedom


“Vašington i Brisel smatraju ishod parlamentarnih izbora u Srbiji svojom velikom pobedom,” rekao je profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za pitanja odbrane, Stiven Majer, i stručnjak za Balkan, koji se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo na rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji.

MAJER: Smatram da izbori apsolutno nisu bili korisni pošto je, dok se u Srbiji vodila ogorčena politička kampanja, Kosovo uspelo koliko toliko da se konsoliduje i stekne izvesnu legitimnost. Kampanja je oduzela dragoceno vreme Beogradu da učini nešto konstruktivnije u vezi sa svojim interesima i spoljnopolitičkim uticajem u vezi sa Kosovom. Pored toga, parlamentarni izbori su vodjeni kao borba snaga proevropske i nacionalističke orijentacije mada smatram da u stvari nema ni jedne stranke u Srbiji koja nije zaintesovana za ulazak u Evropsku uniju. U tom delu Evrope, Srbija i druge zemlje regiona imaju nove izbore, u svetlu ekonomske zainteresovanosti Rusije, i potencijala sa zemljama dalekog istoka, a Evropska unija je svakao jedan od tih izbora i ja taj izbor podržavam.

GLAS AMERIKE: Kako procenjujete reagovanja u Vašingtonu i Briselu na ishod izbora?

MAJER: Vašington i Brisel su zadovoljni ishodom paralmentanrih izbora u Srbiji. Oni vide pobedu Demokratske stranke kao prozapadnu, proevropsku orijentaciju Srbije, tvrdeći da je to volja srpskog naroda, što nije sasvim tačno. Naime, to je volja dobrog dela srpskog naroda, koji vidi svoju budućnost u Evropskoj uniji. Treba takodje ukazati da je Evropska unija ponudom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju podržala proevropske snage. U svakom slučaju, Vašington i Brisel smatraju ishod izbora svojom velikom pobedom.

GLAS AMERIKE: Da li bi rezultati izbora mogli da dovedu do promene politike Srbije prema pitanju nezavisnsoti Kosova?

MAJER: Mislim da bi to moglo da se dogodi, pogotovo ako se formira koalicija na čelu sa Demokratskom strankom, i da bi moglo da dodje do postepenog smanjenja zainteresovanosti za Kosovo sa željom da se Srbija što više približi Evropskoj uniji. Ukoliko bude formirana koalicija takozvanih nacionalističkih stranaka, one će obratiti veću pažnju kosovskom pitanju.

XS
SM
MD
LG