Linkovi

Krivokapić: Interes Crne Gore da što prije aplicira za članstvo u EU


Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da je interes Crne Gore da što prije aplicira za članstvo u EU, ali da je stvar dobre političke procjene vrha države kada će se to desiti.

Za Krivokapića, aplikacija je samo želja da se ‘’uđe u ispitne rokove što prije”. On je kazao da ta odluka zavisi i od interne dinamike u EU i njenih interesa na temu proširenja.

Krivokapić je naveo da je 2009. godina izbora za evropskih parlament i da će EU biti, prije svega, posvećena svojim unutrašnjim pitanjima.

“Ako 2008. ne apliciramo naredne godine, to će faktički teško biti moguće, a pitanje je da li ćemo moći i 2010. godine”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik parlamenta je istakao da je crnogorsko pravosuđe, uprkos slabostima, na putu da postane efikasno, a da su se stvari u borbi protiv kriminala i korupcije pomjerile naprijed, ali da i dalje ima naslijeđenih problema.

„Popravili smo stanje u policiji, tužilaštvu, a popravljamo stanje u sudstvu”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je istakao i da je državni interes Crne Gore da bude članica NATO-a, jer ta organizacija garantuje stabilnost, a time i rast investicija. On je rekao da nijedna od novih država Evropske unije nije postala dio evropske porodice, dok prethodno nije bila član NATO-a.

No, profesor Đorđije Blažić smatra da crnogorska skupština teško može u dogledno vrijeme usaglasiti domaće sa zakonodavstvom Evropske unije, uz postojeći intenzitet i način rada.

Blažić je rekao da iskustva zemalja u okruženu govore da u postupku pridruživanja, država usaglašava oko četiri hiljade propisa.

"To je proces koji će sigurno trajati duže i zavisiće direktno od inteziteta zakonodavne aktivnosti parlamenta, ali i Vlade i resornih ministarstava’’, rekao je Blažić.

XS
SM
MD
LG