Linkovi

Klintonova fokusirana na Zapadnu Virdžiniju, Obama na duel sa Mekejnom


Senatorka Hilari Klinton fokusirana je na današnje izbore u Zapadnoj Virdžiniji, gdje joj ankete daju veliku prednost dok njen rival – Barak Obama, uvjeren da je mnogo bliži predsjedničkoj nominaciji stranke, oštricu predizborne kampanje okreće prema republikanskom kandiudatu Džonu Mekejnu.

Nekoliko anketa u ruralnoj Zapadnoj Virdžiniji ukazuje da Klintonova vodi sa čak 40 procenata razlike. Demografski – u Zapadnoj Virdžinijiji većina su bijelci i radnička klasa – birači koji standardno glasaju za senatorku iz Njujorka.

Pred njom je težak izazov osvajanja nominacije. ali ona ne odustaje ohrabrena pismima podrške poput ovog.

"Moja omiljena poruka stigla je od gospođe Anđele koja kaže – budu jaka, jer nije gotovo dok to ne kaže dama u pantalonama”.

Kampanja senatorke Klinton trenutno duguje 20 miliona dolara, ali i dalje njen izborni štab negira da ostaje u trci ne bi li natjerala Obamu da je predloži za potpredsjednika.

Obama ju je u međuvremenu prestigao po broju takozvanih superdelegata – stranačkih funkcionera i izabranih činovnika, koji će imati pravo glasa na konvenciji u Denveru ovog avgusta.

Obama je posjetio Zapadnu Virdžiniju ali se nije mnogo trudio, pošto ona nudi svega 28 delegatskih mjesta.

Kampanja senatora iz Ilinoja najavila je da će on naredne sedmice obići Mičigen i Floridu kako bi pridobio birače, jer zbog spora oko datuma primarnih izbora, još nije izvjesno kako će i da li će delegati iz tih država biti na konvenciji. Obamin portparol, međutim, kaže da će fokus njegove turneje biti kritika republikanca Džona Mekejna, koji – kako je rečeno - još nije suočen sa ozbiljnijim izazovom demokrata.

XS
SM
MD
LG