Linkovi

U londonskom ratnom muzeju otvorena izložba o Ijanu Flemingu


U londonskom Imperijalnom ratnom muzeju nedavno je otvorena izložba povodom stogodišnjice rođenja pisca Ijana Fleminga, tvorca najpoznatijeg svetskog tajnog agenta Bonda – Džejms Bonda.

Voleo je brza kola, martini i lepe žene. Ne samo Džejms Bond, već i čovek koji ga je stvorio - Ijan Fleming. Na izložbi «Samo za tvoje oči» mogu se videti paralele između Flemingovog života i njegove kreacije. Grejem Raj je urednik magazina 007.

«Izložba je mala, kompaktna, ali obuhvata sve što treba da vidite i znate o Flemingu da bi shvatili da je Bond nastao iz njega», kaže on.

Među eksponatima je mnoštvo uređaja, starih postera i odeće koju su nosili glumci u filmovima o Bondu. Najnoviji Džejms Bond, glumac Denijel Kreg poklonio je svoju krvavu košulju iz filma «Kazino Rojal». En Karter nadgleda izložbu.

«Ovo je prvi put da je sav materijal Ijana Fleminga na jednom mestu. Bilo je i drugih izložbi, ali ova se konkretno bavi time kako je Flemingov karakter uticao na kreiranje Džejmsa Bonda», objašnjava Karter.

Fleming je iz svog burnog života crpeo inspiraciju za stvaranje Bondovog sveta. Lusi Fleming je Ijanova nećaka.

«Ako pogledate unaokolo, videćete odakle Bond dolazi. Videćete uticaj, stvari o kojima je znao, mučenja, ljude i razne sprave. Takođe se vidi odakle dolazi skijanje o kojem je pisao i koje je prikazano u filmovima, a i kad je bio u 'Zlatnom oku', voleo je podvodno plivanje. Svi sastojci koji čine Bonda su iz Ijanovog života», kaže ona.

Tu su i brojni lični predmeti koji oslikavaju period Flemingovog života, koji je proveo u pisanju 'Zlatnog oka' u svojoj kući na Jamajci. Upravo u toj kući Fleming je osmislio svet intriga, glamura i opasnosti u kome se Džejms Bond borio sa zločincima iz Hladnog rata dok je u isto vreme zavodio žene, a sve u nezamenjivom stilu agenta 007.

Pisac je rekao da je želeo da napiše špijunski triler kojim će završiti sve trilere. Međutim, skoro 50 godina posle njegove smrti i dok se snima 22. film o Bondu, njegovi obožavaoci se možda ne bi složili, baš kao što je Karli Sajmon jednom otpevala - «Niko to ne radi bolje».

XS
SM
MD
LG