Linkovi

Lekari u SAD testiraju mogući prodor u lečenju tumora na mozgu


Prerađeni otrov škopije već je primenjen u lečenju desetine pacijenata u četiri američke bolnice pošto je ustanovljeno da supstanca napada samo bolesne, ne i zdrave ćelije.

Kada je Patriku Breneru 2003. godine otkriven tumor na mozgu, prognoze su bile da će živeti samo još nekoliko meseci.

“Došlo je do toga da su mi se oči ukrstile i konačno sam otišao u bolnicu. Magnetnom rezonancom je ustanovljeno da imam poveći tumor na mozgu”, kaže Brener.

Kada je uobičajena terapija zakazala, a tumor nastavio da raste, Brener se prijavio za kliničko ispitivanje u bolnici na Floridi u Institutu za rak, gde se obolelim pacijentima ubrizgava protein izdvojen iz prečišćenog otrova velike žute izraelske škorpije. Uz taj protein vezuje se radioaktivni jod, kako bi delovao lokalno, direktno na ćelije tumora.

Danas, tri godine kasnije, Brenerov doktor Nik Avgeropulos kaže da mu se stanje desetostruko popravilo.

“Ne postoji nijedan drugi razlog zašto mu je bolje, izuzev da je tome doprineo ovaj agens. Naravno, to se ne može generalizovati i zato vršimo klinička ispitivanja. U svakom slučaju ohrabruje činjenica da postoji verovatnoća“, kaže doktor Avgeropulos.

On ukazuje da dok većina rasprostranjenih terapija za lečenje raka ubija i zdrave ćelije i teško se podnosi, terapija otrovom škorpije prepoznaje samo ćelije tumora i vezuje se za njih. U kombinaciji sa radioaktivnim jodom, otrov se može koristiti za napad na maligne ćelije. Supstanca koja se jednom nedeljno kateterom ubacuje u lobanju pacijenta uništava tumor, dok mozak ostaje neoštećen.

“Ne znam da li je u pitanju čudo, ali je lek definitivno dobar i nadam se da će pomoći i drugima. Srećan sam da sam živ I prihvatio sam da je ovo ostatak mog života”, kaže Patrik Brener.

Brener je samo jedan od 200 hiljada ljudi u Sjedinjenim Državama, kod kojih se svake godine, ustanovi tumor na mozgu. Njegovo i zdravstveno stanje ostalih pacijenata, kojima je ubrizgan škorpijin otrov, budno se prati. S obzirom da se supstanca pokazala efikasnom i kod ispitivanja drugih tipova ćelija raka, američka Agencija za hranu i lekove ubrzano radi na odobrenju njene primene.

XS
SM
MD
LG