Linkovi

Jedinice Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama na dobrovoljnoj osnovi


Odbor Skupštine Crne Gore za bezbjednost i odbranu podržao je danas, većinom glasova, Predlog zakona o misijama, koji predviđa da se angažovanje u mirovnim operacijama vrši na dobrovoljnoj osnovi.

Predlog tog zakonskog akta podržali su članovi Odbora iz vladajuće koalicije, dok su protiv bili predstavnici Srpske liste i Socijalističke narodne partije.

Zakonom se obezbjeđuju normativne pretpostavke za upotrebu jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, kao i za učešće pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Predlog zakona, koji je početkom godine utvrdila Vlada, predviđa da odluku o angažovanju jedinica VCG donosi Skupština Crne Gore, dok će odluka o eventualnom učešću državnih službenika i namještenika biti u nadležnosti Vlade.

„Niko neće biti upućen u misije prije nego što bude dobro obučen i osposobljen za odlazak, uz poštovanje principa dobrovoljnosti“, kazao je ministar odbrane Boro Vučinić.

On je rekao da se od 1.472 anketiranih profesionalnih pripadnika VCG za dobrovoljno učešće u mirovnim misijama izjasnilo 426 ili oko 30 odsto postojećeg broja profesionalnih vojnih lica.

Vučinić smatra da pitanje vojnih misija u inostranstvu za vojnika znači profesionalni izazov, napredovanje u karijeri, iskustvo, dobru zaradu i brže rješavanje stambenog pitanja.

On je rekao da će donošenje ovog zakona omogućiti Crnoj Gori da realizuje preuzete obaveze u skladu sa međunarodnim dokumentima i NATO programom Partnerstvo za mir i demonstrira svoju posvećenost postizanju mira u svijetu.

Član Odbora iz SL Dobrilo Dedeić kazao je da se ta koalicija protivi usvajanju ovog zakonskog projekta, jer je proklamovani princip dobrovoljnosti – neiskren.

Prema njegovim riječima, u mirovne misije ići će oni pripadnici VCG kojima je ugrožena životna egzistencija.

“Vjerovao bih u iskrenost predlagača ovog zakona tek kada bi neko iz vrha vlasti ili njima bliske biznis elite poslao svoje dijete u mirovne misije”, naveo je Dedeić.

On smatra da vojnici iz Crne Gore ne treba da se šalju van njenih granica i upitao kakav je interes Crne Gore da njeni vojnici učestvuju u operacijama u Liberiji, Avganistani ili Iraku.

Dedeić je kazao i da se postavlja moralno pitanje – ko će odgovarati ukoliko eventualno dođe do pogibije nekog crnogorskog vojnika u mirovnim misijama.

Član odbora iz SNP-a Velizar Kaluđerović rekao je da je ta stranka za to da se ova materija zakonski definiše, ali da smatra da to nije urađeno na pravi način.

On je naveo da predloženim zakonom nije definisan pojam mirovnih snaga i šta su mirovne misije, kao i da se u dokumentu nigdje ne spominju Ujedinjene nacije.

Kaluđerović je kazao i da je Predlogom zakona predviđeno da se sredstva za učešće u mirovnim misijama obezbjeđuju iz budžeta Crne Gore.

Predstavnici vladajuće koalicije, Miloje Drobnjak i Borislav Banović, ponovili su da je učešće u mirovnim misijama važno za afirmaciju opredjeljenja Crne Gore da doprinosi miru i slobode u svijetu.

Oni su naveli da Crna Gora ne može biti van regionalnog i evropskog kontekstva kada je u pitanju saradnja u oblasti bezbjednosti.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba VCG admiral Dragan Samardžić kazao je da će se za svako ućešće crnogorskih vojnika u mirovnim misijama donositi posebna odluka Skupštine Crne Gore.

On je rekao da profesionalni pripadnici VCG, prilikom stupanja u njene redove, preuzimaju i sve rizike vezane za vojni posao.

“Vojni poziv nije samo šetanje u uniformi po Podgorici”, kazao je Samardžić.

Predlogom zakona predviđeno je da oni koji se dobrovoljno odluče za učešće u mirovnim misijama, pored adekvatne obuke, moraju poznavati procedure koje važe za takav posao, a neophodno je i znanje makar jednog svjetskog jezika.

Ustav Crne Gore predviđa da pripadnici VCG mogu biti u sastavu međunarodnih snaga.

Najvišim pravnim aktom predviđeno je da Savjet za odbranu i bezbjednost predlaže upotrebu VCG u međunarodnim snagama, a Skupština odlučuje o tome.

Ustavom je predviđeno da se je za usvajanje zakona o mirovnim misijama potrebna, u prvog glasanju, dvotrećinska većiina u crnogorskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG