Linkovi

Ban Ki Mun traži da burmanske vlasti ubrzaju raspodelu pomoći postradalim


Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun kazao je da je izuzetno važno da vojna hunta u Burmi ubrza proces primanja i raspodjele pomoći ljudima koji su pogođeni prošlonedjeljnim ciklonom.

Ban Ki Mun je na vanrednom brifingu u toj zemlji upozorio da bi bez brzog upućivanja dodatne pomoći, Burma mogla biti suočena sa izbijanjem epidemije zaraznih bolesti što bi još više pogoršalo trenutnu situaciju.

Takođe je pozvao burmansku vladu da prvo zbrine građane, naglašavajući da međunarodna pomoć nema veze sa politikom već sa spašavanjem ljudskih života. Vlada te zemlje je u međuvremenu saopštila da je u ciklonu do sada poginulo više od 31 900 osoba, a da se blizu 30 hiljada vode kao nestale. Prema procjenama Svjetske organizacije, hitna pomoć neophodna je za više od dva miliona ljudi.

Međunarodna zajednica sve je nezadovoljnija načinom na koji su vojni lideri u Burmi reagovali na katastrofu koja je pogodila tu zemlju. Burmanski zvaničnici usporili su proces dopremanja pomoći i ograničili izdavanje viza humanitarnim radnicima. Tek danas je,deset dana nakon što je smrtonosni ciklon Nargis pogodio zemlju, dozvoljeno prvom američkom vojnom avionu, u kome se nalazi pomoć, da sleti u Rangun.

XS
SM
MD
LG