Linkovi

Animirana japanska serija “Speed Racer” dospela na veliko platno


Animirana japanska serija koja je postala hit na američkoj televiziji 1960-ih, konačno je dospela na veliko platno, u maštovitom igranom filmu za koji scenario I režiju potpisuju braća Endi I Leri Vačovski, autori trilogije “Matriks”. Crtana serija iz 1967. godine mnoge je Amerikance, uključujući i braću Vačovski, prvi put upoznala sa japanskim “anime” filmovima.

“Speed Racer” možda ima stil i šareni, plastični dizajn tipičan za 1960-te, ali je to definitivno film za 21. vek, sa futurističkim automobilima koji tutnjaju pistom uz glasno navijanje miliona TV gledalaca širom sveta. Junak filma je Spid Rejser, mladi odvažni vozač u čijoj porodici postoji tradicija da se mnogo toga rizikuje da bi se pobedilo u trci.

“Njegovi poduhvati privlače pažnju predstavnika velike korporacije, Rojaltona, koji pokušava da namami Spida da napusti mali biznis koji vodi njegov otac - “Pops Racer”. Da li će glavni junak podleći čarima slave i novca, ili će ostati uz svoju porodicu?”

Holivudski veteran Džon Gudman je tata-trkač – “Pops Racer” dok mladi Emil Hirš glumi glavnog junaka – Spid Rejsera.

“Najvažnije je bilo da pogodim njegov karakter, energiju koju emituje… Njegova priča je dobro opisana u scenariju… Pokazalo se da je on dečko koji ima lepu narav, veoma je “kul”, voli da se pridržava pravila. Ne podnosi prevarante, voli da se stvari rade na pošten način i ima moral koji nije spreman da kompromituje ni po koju cenu.”

U maštovitoj interpetaciji braće Vačovski, svet “Spid Rejsera” je očaravajuća mešavina žive akcije i kompjuterski generisanih efekata, a dok automobili na ekranu zuje gotovo brzinom zvuka, Hirš kaže da se on sam zapravo nije pomerao.

“Tokom čitavog snimanja nijednom nisam seo za volan automobila. Bilo je potpuno ludo, kao da ste u nekom skladištu sa zelenim zidovima i morate da zamislite čitav svet oko sebe. Bio je to mentalni izazov.”

Leri i Endi Vačovski su, netipično za filmske autore, izbegavali publicitet od kako je film “Matriks” 1999. godine izložio njihov rad gledaocima širom sveta. Oni ne daju intervjue da bi promovisali svoje filmove, i prepuštaju dugogodišnjem producentu Džoelu Silveru da objasni njihov stil. Silver kaže da je snimanje “Spid Rejsera” bilo pitanje poverenja u “momke”, kako ih zove, jer producentima nisu mogli da pokažu kako će film izgledati sve dok nije kompjuterski efekti nisu dodati snimljenim scenama.

“U filmu “Matrix 2” postoji jedna scena jurnjave kolima u kojoj Triniti vozi motocikl u suprotnom smeru saobraćaja, što nismo mogli da snimimo sa stvarnim automobilima jer da je neko napravio grešku, to bi bio kraj Triniti. Zato su doslovno svi automobili u toj sceni bili kompjuterski generisani, ali tako da izgledaju savršeno realno. Publika nije trebalo da prepozna da je to efekat, trebalo je da izgledaju kao pravi automobili. U ovom filmu su želeli da automobili ne budu sasvim realistični, da budu nešto poput kola iz stripova, da izgledaju realno ali izvode stvari koje pravi auto ne bi mogao.”

U filmu "SPEED RACER" takodje glumi Metju Foks iz TV serije “Lost”, kao misterizoni “Trkač X”. Kristina Riči je Spidova devojka Triksi. Popularni koreanski muzičar Rejn tumači drugog trkača, koji postaje verni saveznik glavnog junaka u borbi protiv korporacijskog negativca Rojaltona, koga sa velikim uživanjem tumači britanski iskusni pozorišni glumac Rodžer Alam.

XS
SM
MD
LG