Linkovi

Arapska liga traži momentalni prekid sukoba u Libanu


Arapski lideri pozvali su na prekid sukoba u Libanu, nakon što su se okršaji šiitske milicija sa pro-vladinim snagama preneli u sverni deo zemlje, i izvan prestonice Bejruta.

Tokom noći izbili su žestoki sukobi u severnom lučkom gradu Tripoliju, mada se situacija smirila nakon što su libanske snage počele da stižu u grad.

U saopštenju koje je Arapska liga uputila sa hitno sazvanog samita u Kairu upućen je apel da se sukobi momentalno okončaju. U petodnevnim okršajima poginulo je najmanje 38 osoba.

Pristalice Hezbolaha povukle su se, inače, sa položaja u Bejrutu koje su zauzele proteklih dana, nakon što je libanska armija poništila vladinu odluku o smeni direktora aerodroma zbog povezanosti sa šiitskom grupom.

Takođe, Hezbolah je pozdravio inicijativu vlade da upravlja njenom telekomunikacionom mrežom na način koji neće ugroziti ni nacionalne ni interese Hezbolaha. Tu telekomunikacionu mrežu vlada je prošle sedmice proglasila nezakonitom, što je sa druge strane okarakterisano kao objava rata. U Vatikanu, papa Benedikt XVI pozvao je na okončanje sukoba pre nego što oni izazovu nepopravivu štetu u Libanu.

XS
SM
MD
LG