Linkovi

Krivokapić: Crna Gora će voditi računa o svojim nacionalnim interesima


Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da će se Crna Gora, prilikom odlučivanja o terminu aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, prvenstveno voditi računa o svojim nacionalnim interesima. Krivokapić je rekao da je interes Crne Gore da što prije aplicira za članstvo u EU, ali da je stvar dobre političke procjene vrha države kada će se to desiti.

On je kazao da ta odluka zavisi i od interne dinamike u EU i njenih interesa na temu proširenja. "Mislim da ćemo u narednim sedmicama znati definitivnu odluku i moći je saopštiti. Lično smatram da to treba uraditi prije ljetnjih pauza, da li za vrijeme predsjedavanja Slovenije ili Francuske - manje je važno za suštinu stvari", naveo je on. Po njegovim riječima, aplikacija Crne Gore bila bi i u njenom i u interesu EU. Krivokapić je naveo da ono na šta Crna Gore ne može uticati jeste opredjeljenje EU za dalje širenje.

"Postoji ta tendencija zatvaranja EU, postoje njihovi izbori i interesi, ali mi, kao i prije, kvalifikujemo se sa jasnim rezultatima i željom da budemo što prije član Unije", kazao je on.

Krivokapić je dodao da želi Podgorica želi da o o svakoj temi kooperira sa Briselom, pa i ovoj koja je važna za obje ugovorne strane.

"Ali, u konačnom, vodićemo se nacionalnim interesima i na osnovu toga ćemo donijeti odluku", rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta. I Velika Britanija podržava Crnu Goru i njene planove da napreduje ka Evropskoj uniji i NATO, saopštio je ambasador te zemlje u Podgorici, Kevin Lajn.

On je rekao da će Ambasada Velike Britanije u Podgorici i Vlada te zemlje biti konstruktivan partner Crnoj Gori na njenom putu ka što bržem ispunjavanju njenih strateških, evropskih i evroatlantskih, ciljeva, prije svega u procesu reformi, posebno sektora bezbjednosti i pravosuđa. Lajn je istakao zainteresovanosti britanskih privrednih subjekata za privatizaciju Luke Bar, a istovremeno ukazao na mogućnost jačanja saradnje u nizu drugih oblasti.

XS
SM
MD
LG