Linkovi

Deonice Jahua pale za 17 odsto posle povlačenja Majkrosoftove ponude


Vrednost deonica internet pretraživača Jahu je početkom nedelje pala za 17 odsto, odmah pošto je softverski gigant Majkrosoft odustao od ponude da kupi internet firmu za 47,5 miljardi dolara.

Majkrosoft se povukao zbog toga što dve strane nisu uspele da se dogovore oko prodajne cene. Ali i uprkos tome što pregovori u ovom slučaju nisu uspeli, neki analitičari smatraju da će se kompanije u budućnosti sve češće spajati.

Majkrosoft, najveća softverska kompanija na svetu, je bio spreman da ponudi 33 dolara po akciji, ali internet gigant Jahu nije hteo da odustane od zahteva za najmanje 37 dolara po deonici. Internet analitičari smatraju da je glavni razlog pokušaja otkupa zapravo vlasništvo nad najunosnijim internet pretraživačem.

Džona Blum je urednik medijske publikacije Advertising Age.

«Svaki put kada neko ukuca pojam koji traži u jedan od tih malih belih prozora, preko 60 odsto ljudi to radi na stranici Gugla», kaže Blum.

Gugl je prošle godine ostvario profit od 16 milijardi dolara na tržištu internet marketinga, dok je Jahu imao dobit od 6 milijardi. Majkrosoft bi spajanjem sa Jahuom dobio značajno veći marketing prostor, kao i šansu da se suprotstavi dominaciji Gugla.

Lezli Heris, predsednik i izvršni direktor Centra za demokratiju i tehnologiju u Vašingtonu, više je zainteresovana za uticaj koji bi spoj te dve kompanije imao na slobodni protok informacija na internetu.

«Ne radi se o ovom specifičnom slučaju već o tome da li će internet usled takvih spajanja izgubiti svoju specifičnost. To je ono na šta moramo da obratimo pažnju», kaže Heris.

Haris dodaje da ako je verovati dosadašnjim trendovima, možemo da očekujemo partnerstva sve većeg broja onlajn kompanija koje žele veći deo reklamnog profita.

«Biće sve više grabljenja Jutjubova, isto kao i društvenih sajtova i mislim da je pitanje kakav će uticaj imati ta grabež od strane nekoliko velikih kompanija», zaključuje Heris.

Ona kaže da bi spajanje većih firmi moglo da uspori tehnološki razvoj interneta i da efektivno isključi male početničke onlajn kompanije. Ukoliko se to dogodi, svega nekoliko kompanija će kontrolisati internet marketing - jedan od najunosnijih biznisa koji se razvija ogromnom brzinom.

XS
SM
MD
LG