Linkovi

Branimir Gvozdenović: Vol Strit zainteresovan za ulaganja u Crnu Goru


Trenutno prisustvo američkih kompanija i nizak nivo ostvarenih investicija u Crnoj Gori posljedica je nedovoljne aktivnosti crnogorskih institucija u smislu promovisanja investicione atraktivnosti, cijeni ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović - koji je proteklih dana nastojao da američke investitore detaljnije informiše o karakteristikama ekonomskog sistema, razvojnim pravcima Crne Gore i konkretnim projektima koji su potencijalno interesantni za ulagače iz najveće svjetske ekonomije.

Na prezntaciji investicionih potencijala Crne Gore u Njujorku, ministar Gvozdenović je akcenat stavio na unapredjenje sektora energetike kroz optimizaciju postojećeg sistema i unapređenje kvaliteta upravljanja, kao i gradnju novih, posebno, obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti.

"Siguran sam da u narednom periodu možemo očekivati značajnije interesovanje investitora sa ovog prostora za te projekte. Poseban predmet pažnje bilo je istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju za što značajne kompanije sa ovog prostora pokazuju visok stepen interesovanja", kaže Gvozdenović.

Rekao je i da je planirano da se tender za nastavak istraživanja nafte i gasa u podmorju raspiše krajem godine.

"Projekat Velike plaže, valorizacije tog prostora kao i prostora Ade Bojane, Kumbora, Valdanosa... bili su posebno predmet pažnje grupe koja je zainteresovana za te projekte. Željeli smo da ovdje prezentiramo jedan nov koncept održivog razvoja tih projekata i na taj način dodatno isprovociramo interesovanje", kaže Gvozdenović.

On je predstavnicima velikih američkih kompanija i potencijalnih investitora sa Vol Strita takođe izložio prednosti ulaganja u informaciono–komunikacione tehnologije i tehnološke i industrijske parkove, ističući da Crna Gora stranim investitorima garantuje razvijen finansijski, liberalan trgovinski i transparentan i povoljan sistem oporezivanja.

"Veliko je zadovoljstvo što sam bio u prilici da razmjenim jako korisne informacije sa predstavnicima velikih investicionih komapnija u Njujorku, predstavnicima divelopera i kompanija sa Vol Strita. Posebno je važno što oni poznaju prostor Crne Gore, što su zainteresovani i smatraju da je to prostor na kome može da se efikasno i kvalitetno radi".

Ohrabren komunikacijom koju je prethodnih dana imao u Sjedinjenim Dcržavama, ministar Gvozdenović očekuje rast interesovanja investitora kroz proces zaokruženja privatizacije, poboljšanja infrastrukturnih sistema - (saobraćajnih, komunalnih I energetskih, rast green-field investicija, u sektorima energetike, turizma i proizvodnje i veće prisustvo stranog kapitala kroz dokapitalizaciju, „joint-venture“ projekte i druge modele saradnje sa crnogorskim kompanijama.

XS
SM
MD
LG