Linkovi

Poseta Konstatina Kosačova Srbiji produbila raskol koalicionih partnera u vladi


Poseta predsednika Spoljnopolitičkog odbora Ruske Dume Konstatina Kosačova Srbiji izazvala je nove podele i produbila raskol između koalicionih partnera u vladi.

Nakon susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Demokratska stranka je saopštila da je Kosačov tokom razgovora izjavio da Rusija potpuno podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napore Srbije da postane punopravni član EU.

Prilikom susreta sa Borisom Tadićem, Kosačov je, kako je preneo DS, osvrćući se na aktuelnu političku situaciju u Srbiji, rekao da je u javnosti nametnuta lažna dilema Evropa ili Rusija.

“Poznato mi je da potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ovde u Srbiji izaziva različite komentare i emocije. Ne smatram da treba da se umešam u tu diskusiju i da podržavam jednu ili drugu stranu", naveo je Kosačov i objasnio da je za Rusiju, s gledišta njenih interesa i interesa rusko-srpske saradnje, prihvatljiv bilo koji oblik i forma saradnje Srbije i Evropske unije.

Na mitingu koalicije DSS-NS, kome je prisustvovao i ruski političar, Kosačov izjavio da nije istina da je Rusija podržala potpisivanje SSP-a između Srbije i Evropske unije.

"Kada neko predlaže Srbiji da uđe u EU na kolenima, to ne može da bude izbor Srbije. I, ako neko pokušava da oduzme Srbiji parče zemlje i na taj način joj olakša ulazak u EU, to ne može da bude izbor Srbije. Kosovo je Srbija - podržaćemo Srbiju", rekao je na mitingu narodnjaka ruski funkcioner. Buduće članstvo Srbije u EU ne bi trebalo da se rešava u Briselu ili u Vašingtonu, nego samo u Srbiji, rekao je još Kosačov.

Prilikom susreta sa srpskim zvaničnima Kosačov je razgovarao i o energetskom sporazumu Srbije i Rusije, a u ovom trenutku je vrlo neizvesno hoće li se o ovom ugovoru razgovarati i na sutrašnjoj sednici vlade koju je zakazao premijer Vojislav Koštunica.

Predsednik DS-a Boris Tadić poručio je da će ministri iz te stranke na samom početku sednice Vlade predložiti dopunu dnevnog reda i tražiti da vlada usvoji i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dok iz DSS-a i NS-a stižu odgovori da se ministri oy ove dve stranke neće izjašnjavati o sporazumu sa EU.

Kako je danas izjavio premijer Koštunica, članovi vlade iz narodnjače koalicije nisu upoznati sa sa sadržajem pratećeg privremenog sporazuma, koji je vicepremijer Božidar Đelić 28. aprila potpisao u Luksemburgu, zbog čega i ne mogu da se izjašnjavaju o njemu.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić odbacio je tvrdnje DSS-a nazvavši ih organizovanim i otvorenožim laganjem", jer je, kako je rekao, "Vlada Srbije je 6. decembra usvojila Prelazni sporazum, svaku tačku i svako slovo.

XS
SM
MD
LG