Linkovi

Barak Obama za korak bliže nominaciji Demokratske stranke


Američki senator Barak Obama prebrodio je važnu prepreku na putu ka obezbeđivanju nominacije Demokratske stranke za predsedničke izbore u novembru. Obama je ubedljivo pobedio svoju rivalku, senatorku Hilari Klinton, na primarnim izborima u Severnoj Karolini, a u Indijani izgubio sa malom razlikom u glasovima. Rezultat u Severnoj Karolini bio je 65 prema 42 procenta za Obamu. Ta pobeda predstavlja krupan preokret u njegovoj kampanji koja se poslednjih nedelja odvijala u senci kontroverze izazvane zapaljivim izjavama njegovog bivšeg pastora, prečasnog Džeremaje Rajta.

Obraćajući se svojim pristalicama u Raliju, u Severnoj Karolini, Obama je rekao da njegova kampanja predstavlja ”naš trenutak da promenimo Ameriku“ i pozvao demokrate da se ujedine.

Hilari Klinton je pobedila u Indijani sa znatno manjom razlikom - 51 prema 49 procenta. Tokom obraćanja pristalicama, kasno sinoć, ona je bećala da će nastaviti da se bori za nominaciju. Ali ona je takođe izjavila da će podržati Baraka Obamu, ako on bude izabran za predsedničkog kandidata, dodajući da je isuviše toga na kocki da bi se dovolilo republikancima da zadrže kontrolu nad Belom kućom.

XS
SM
MD
LG