Linkovi

Poraz u Sjevernoj Karolini, tijesna pobjeda u Indijani, a Hilari ne odustaje


Senator Barak Obama odnio je ubjedljivu pobjedu na primarnim izborima u Sjevernoj Karolini i zabilježio veoma dobar rezultat u Indijani, gdje je senatorka Hilari Klinton pobijedila uz samo dva odsto razlike. Ovakav rezultat za senatora iz Ilinoisa predstavlja krupan korak ka osvajanju predsjedničke nominacije demokratske stranke.

Senator Barak Obama kazao je da njegova rivalka nije uspjela da na jučerašnjim primarnim izbora preokrene situaciju u svoju korist. Senatorka Klinton je međutim najavila da će nastaviti da se bori za predsjedničku nominaciju demokratske stranke. Senator Obama pobijedio je u Sjevernoj Karolini, državi na jugu zemlje, gdje je osvojio ubjedljivu podršku afro-američkih glasača.

«Želim da im zahvalim što su nam podarili pobjedu u velikoj državi.»

Obama je kazao svojim pristalicama u prijestonici Sjeverne Karoline, Raliju, da mu je potreno manje od 200 delegata kako bi osvojio predsjedničku nominaciju u avgustu. Senatorka Klinton je u Indijani, gdje je pobijedila tijesnom razlikom, osvojila većinu glasova, bijelih birača, pripadnika radničke klase.

«Zahvaljujući vama idemo punom brzinom prema Bijeloj kući, istakla je bivša prva dama u Indijanapolisu.»

Klintonova je obećala da će nastaviti da se bori i pozvala pristalice da finansiraju njenu kampanju.

Birači u Indijani imali su priliku da u posljednjih nekoliko nedjelja vide oštru borbu dva kandidata za glasove u toj državi. Birači u Sjevernoj Karolini su međutim stajali u redovima kako bi omogućili Obami da odnese ubjedljivu pobjedu

«On radi na postizanju konsenzusa, dok veliki broj drugih kandidata na neki način izaziva podjele.»

Nakon glasanja, senator iz Ilinoisa govorio je o republikanskom kandidatu Džonu Mekejnua, ističući da su njegovi stavovi u vezi sa ratom u Iraku, ekonomijom i energetskom situacijom previše bliski politici predsjednika Džordža Buša.

«Ne smijemo Džonu Mekejnu pružiti šansu da služi treći Bušov mandat. Americi je potrebna promjena. I zato ćemo biti ujedinjeni u novembru.»

Na partijsko jedinstvo osvrnula se i senatorka Klinton.

«Bez obzira na to šta se dogodi, radiću za kandidata demokratske stranke zato što moramo da pobijedimo u novembru.»

Iako će do trećeg juna primarni izbori biti održani u još pet država, ne očekuje se da će demokratski kandidati imati dovoljan broj delegata za direktno osvajanje predsjedničke nominacije. Partijski lideri ističu da će izbornu trku vjerovatno odlučiti neopredijeljeni super delegati.

XS
SM
MD
LG