Linkovi

Izložba «Umetnost i feministička revolucija», otvorena u Njujorku do 12. maja.


Na novoj izložbi u Njujorku, u Centru za savremenu umetnost Pi Es Jedan, predstavljen je uticaj feminističkog pokreta na umetnost od 1965. do ’80. Izloženi su radovi umetnika iz celog sveta, među kojima su slike, skulpture i konceptualna dela.

“Umetnost i feministička revolucija” je prva sveobuhvatna izložba koja istražuje nastanak, razvoj i uticaj feminizma na savremenu umetnost od 1965. do ’80. Predstavljeni su radovi stotinu i dvadeset umetnika iz Sjedinjenih Država, Latinske Amerike, Istočne Evrope i drugih delova sveta, kaže kustoskinja Kornelija Batler.

«Naslov je važan, jer mi je bilo važno da odvojim termine ‘umetnost’ i ‘feministička revolucija’, budući da se tu – bez obzira što je akademska definicija feminističke umetnosti u osnovi izložbe – uistinu radi o preseku između umetnosti i feminističkih pitanja, pitanja pola i naravno politike. Zbog toga je bilo važno razdvojiti te termine», kaže kustoskinja izložbe.

«Revolucija je u stvari bila pokušaj da se uhvati nešto od idealizma, čak romantike, da kažem romantičnog idealizma koji je bio sastavni deo feminističkog umetničkog pokreta i feminističke politike – da su pokaže da su te žene zaista bile zainteresovane da prikažu sve vrste kulturne hijerarhije i da razlože, odnosno preuzmu samu kulturu i njenu romantičnost, ali i njihov neuspeh u tome. Rekla bih da reč revolucija u sebi sadrži i neuspeh, a ja sam htela da budem deo svega toga», kaže ona.

«Mnogi su mi rekli da ih je veoma dirnula tema ovih radova – duboka borba da se jednostavno bude žena, da se bude umetnica, ljubavnica, partnerka, ta zaista suštinska osnovna ljudska borba na poslu, koja i dalje ima univerzalnu vrednost», zaključuje Kornelija Batler.

Izložba «Umetnost i feministička revolucija», otvorena je u Njujorku do 12. maja.

XS
SM
MD
LG