Linkovi

Prodaja lekova ostvarila prihod od 640 milijardi dolara u prethodnoj godini


U 2007. godini jedna medjunarodna marketinška firma koja prati farmaceutsku industriju i zdravstvenu zaštitu, saopštila je da je ukupna svetska prodaja lekova ostvarila prihod od najmanje 640 milijardi dolara u prethodnoj godini. U izveštaju se navodi da su američke farmaceutske kompanije potrošile više od 11 milijardi na promovisanje svojih proizvoda među američkim lekarima i bolnicama.

Tokom dve godine, Šaram Ahari bio je prodavac za farmaceutsku kompaniju Eli Lili. Kao i mnoge njegove kolege, on je delio olovke i druge poklone – i mnogo važnije – besplatne uzorke lekova, lekarima koje je posetio.

«Sve što radimo, proizvodi taj osećaj vraćanja usluge».

Ahari je svedočio pred Odborom američkog Kongresa koji je ispitivao uticaj farmaceutske industrije. On kaže da je zapošljavanje ljudi koji lepo izgledaju glavni deo marketinške strategije.

«Oni tragaju za fizičkim ikonama, čirliderkama, bivšim sportistima, bivšim vojnicima, ljudima koji zaista predstavljaju ideal ženstvenosti ili muškosti – delom i zato što seksepil privlači.

Kardiolog Džefri Keren kaže da je bio iznenadjen koliko je jedna predstavnica farmaceutske firme znala o njegovim pacijentima i njegovoj klinici.

«To mi je pokazalo koliko daleko oni mogu da idu kako bi mi prodali svoj proizvod i, u osnovi, koliko su oni pametniji od mene,» kaže on.

Kritičari zdravstvene zaštite kažu da strategija prodaje uključuje promovisanje najnovijih i najskupljih lekova koji su se upravo pojavili na tržištu. Predstavnici farmaceutskih kompanija, kažu oni, često zaboravljaju da spomenu sporedne efekte ili rizike tih novih lekova. Doktor Džeri Ejvorn je iz Medicinske škole univerziteta Harvard.

«Sve što oni zaista žele od vas je da počnete da prepisujete više proizvoda njihove kompanije, bilo da su oni bolji za vaše pacijente ili ne,» kaže on.

Mardžori Pauel, portparolka farmaceutskog udruženja naglašava da predstavnici kompanija moraju čvrsto da se drže pravila industrije.

«Oni prenose medicinske i naučne informacije lekarima i ostalim ljudima u lekarskoj ordinaciji,» ističe ona.

Neki lideri u američkom Kongresu kažu da američka vlada treba da učini mnogo više kako bi snabdela lekare izbalansiranim informacijama o lekovima koje prepisuju. Industrija zdravstvene nege navodi da se njeni predstavnici samo trude da promovišu proizvode koji spasavaju i produžavaju život onima kojima su potrebni.

XS
SM
MD
LG