Linkovi

Abhazija spremna da prepusti Rusiji vojnu kontrolu nad svojom teritorijom


Ministar inostranih poslova seperatističke gruzijske republike Abhazije, Sergej Šamba, izjavio je da je njegova samoproglašena vlada spremna da prepusti Rusiji vojnu kontrolu nad tom teritorijom.

Ruski dnevni list Izvestija navodi izjavu Šambe koji je rekao da je separatistička vlada pristala da odgovornost za bezbednost Abhazije preda u ruke Rusiji.

Tri hiljade ruskih vojnika trenutno služe kao mirovni čuvari u Abhaziji i drugoj proruskoj separatističkoj oblasti, Južnoj Osetiji. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je danas u Moskvi da Kremlj još nije primio zvanični zahtev od secesionističkih funkcionera Abhazije.

Za to vreme, u Briselu, gruzijski ministar za reintegraciju separatističkih teritorija optužio je Rusiju za porast napetosti u tim oblastima i rekao da njegova vlada ”bukvalno pokušava da izbegne rat.“ On je to izjavio posle razgovora sa funkcionerima Evropske unije.

Gruzija je prošlog meseca optužila Rusiju za obaranje jednog njenog špijunskog aviona bez ljudske posade u gruzijskom vazdušnom prostoru. Rusija je odbacila tu tvrdnju kao neistinitu.

XS
SM
MD
LG