Linkovi

Visoka tehnologija sa digitalnim uređajima sve zastupljenija u umetnosti 


Jedan umetnik iz Los Anđelesa privlači sve više pažnje svojim radovima koji su kombinacija slike, zvuka i skulpture. Video umetnost, ili kako je neki zovu «umetnost novog medija», je prisutna već neko vreme, ali radovi ovog umetnika su vrlo neobični jer on kombinuje visoku tehnologiju sa digitalnim uređajima time stvarajući interaktivne, ali u isto vreme tradicionalne skulpture koje možete držati u svojim domovima. Mateo je nedavno postavio svoju prvu izložbu koja je dobila izuzetnu pažnju.

Njegovi radovi često su opisani kao eksplozija zvuka i svetlosti i definitivno privlače pažnju.

Stvaralac sebe naziva, jednostavno, Mateo. Njegova ultramoderna umetnost je mešavina svetla, zvuka i slike koja je sjedinjena sa ogledalima, optičkim vlaknima, nerđajućim čelikom, kristalom i sa još puno toga.

«Oduvek sam bio fasciniran dizajnom, medijima, televizijom i filmovima, a ovo je stapanje svega toga. Pokušavam da napravim delo koje je fizički samostalna skulptura sa mogućnošću transformacije na drugi nivo, odnosno na svoj video aspekt», kaže Mateo.

On je takođe i reditelj reklama i video spotova. On počinje proces stvaranja skiciranjem svoje ideje, da bi onda prešao na pravljenje skulpture uz pomoć kolege Dejvida Šildsa, vajara visoke tehnologije.

«Skulpture su napravljene od čelika, stakla, staklenih vlakana, poliuretanske pene, drveta, aluminijuma, a unutar njih se nalaze video projektori, plazma ekrani i druga tehnika za stvaranje slike koja onda nastaje iz zajedničkog dejstva sve te tehnologije», objašnjava Šilds.

Da bi u potpunosti doživeli neka od tih umetničkih dela, posetioci koriste slušalice. Džejms Grej je vlasnik galerije.

«Interaktivno je. Možete da menjate skulpturu iz dana u dan stavljajući drugačiji CD, drugačiji mikročip. Možete da komunicirate sa tim umetničkim delom.»

«Vidite je, čujete, ona fizički postoji; skulptura je sa vama. Na taj način uvlačim ljude u svoja dela, kao npr. što se ljudi užive u film koji gledaju», kaže Mateo.

Ova velika skulptura se zove «Prostor za glavu», a ova «Slutnja». Džef Marineli je umetnički kritičar.

«Video je počeo da dominira umetničkim svetom pre 5 godina, ali ono što čini ova dela unikatnim je što možete da ih stavite u svoju dnevnu sobu.»

Mateovi radovi će biti postavljeni u galeriji Kontinuum u Palm Springsu do 1. juna.

XS
SM
MD
LG