Linkovi

Delegacija Ministarstva za ekonomski razvoj Crne Gore u posjeti SAD


Delegacija Ministarstva za ekonomski razvoj, koju predvodi ministar Branimir Gvozdenović boravi od danas u šestodnevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj posjete je širenje ekonomske saradnje dvije države i uspostavljanje kontakata sa investitorima, investicionim fondovima, asocijacijama američkih kompanija koje su zainteresovane za detaljnije informacije o Crnoj Gori odnosno njenom poslovnom ambijentu i potencijalima za investiranje.

Gvozdenović će prvog dana posjete razgovarati sa zamjenicom pomoćnika Državnog

sekretara SAD-a Rozmari DiKarlo. U razgovoru sa zamjenikom pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD-a Džej Burgesom glavna tema biće nastavak ekonomskih odnosa između dvije zemlje i jačanju ekonomske saradnje Crne Gore i SAD-a u svim oblastima.

Predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj će prezentirati poslovni ambijent i investicione mogućnosti Crne Gore u Vašingtonu, Baltimoru, Hjustonu i Njujorku.

„Potencijalnim investitorima će biti predstavljeni projekti iz oblasti energetike koji su definisani Strategijom razvoja te oblasti odnosno izgradnja hidro elektrana, termoelektrane, kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije, rekonstrukcija postojećih elektrana, kao i mogućnost realizacije brojnih projekata u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti. Govriće se i o mogućnostima ulaganja u projekte iz oblasti nafte i gasa odnosno nastavak istražnih radova u podmorju i izgradnja terminala za te energente«, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da će poseban akcenat biće stavljen na prezentaciju projekata iz oblasti turizma posebno valorizacije Velike plaže.

Tokom posjete, navode iz Ministarstva, biće prezentirana i mogućnost ulaganja u informaciono– komunikacione tehnologije, tehnološke i industrijske parkove.

Tokom posjete Gvozdenović će imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima države Merilend, asocijacijama privrednika, a razgovaraće i sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Americi.

Kompanije iz SAD su do sada u Crnu Goru investirale 69,26 miliona EUR, od čega samo u posljednje dvije godine 61,2 milion EUR.

„Neposredno prisustvo na domaćem tržištu do sada su ostvarile kompanije iz IT sektora. Ova posjeta SAD-u dobra je prilika za prezentaciju investicionih mogućnosti, i u budućem periodu povećanja učešća američkog kapitala u Crnoj Gori“, ocjenili su iz Ministarstva za ekonomski razvoj.

XS
SM
MD
LG