Linkovi

Na izborima u Srbiji učestvuje i novoosnovana Crnogorska partija


Na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji učestvovaće i novoosnovana Crnogorska partija. Njen predsjednik, Nenad Stevović, kaže da je cilj nove stranke da uđe u srpski parlament.

Crnogorska partija zalagaće se da se državljanima Crne Gore koji žive u Srbiji obezbijedi dvojno državljanstvo, uz dogovor zvanične Podgorica i Beograda, rekao je predsjednik te stranke Nenad Stevović.

On je objasnio da je rješavanje pitanja državljanstva jedan od petnaest problema koji će CP nastojati da riješi nakon završetka parlamentarnih izbora u Srbiji.

U Srbiji, tvrdi Stevović, živi ogroman broj ljudi koji su državljani Crne Gore, a koji, da bi ostvarili svoja prava, moraju da uzmu srpsko državljanstvo, iako su čitav životni i radni vijek proveli u Srbiji.

“Nakon uzimanja srpskog državljanstva, po automatizmu, gube crnogorsko, što oni ne žele”, kazao je Stevović podgoričkim Vijestima.

Prema njegovim riječima, državljani Crne Gore koji dugo žive u Srbiji danas ne mogu, ako nemaju srpsko državljanstvo, da izvade ličnu kartu, upišu akcije ili obave druge administrativne poslove.

“Da bismo imali autoritet da rješavamo tako važna pitanja, CP mora da uđe u srpski parlament”, kazao je predsjednik prve nacionalne partije Crnogoraca u Srbiji.

Stevović je rekao da ta stranka još nije kontaktirala zvaničnu Podgoricu ovim povodom, ali da će CP to uraditi odmah nakon izbora.

“Napravićemo Odbor koji će krenuti u realizaciju ovog projekta i to u pregovorima sa zvaničnim Beogradom i Podgoricom”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG