Linkovi

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio da je vraćen ugled Vojsci Srbije


Ministar odbrane Dragan Šutanovac predstavio izveštaj o radu tog ministarstva i ocenio da je vraćen ugled Vojsci Srbije.

Šutanovac je izjavio da je demistifikovan sistem odbrane, da je postao prepoznatljiv u javnosti, da je povećan broj onih koji žele da upišu vojnu akademiju, da je povećan odziv regruta, da su povećane plate i da je sistem odbrane depolitizovan, ali da nije u punom kapacitetu iskorišćen odnos Srbije sa NATO-om u okviru Partnerstva za mir.

Šutanovac je napomenuo da je nastavljena modernizacija vojske, ali i upozorio da sve što je plaćeno nije završeno i naveo primer partnera iz Rusije koji nije završio plaćeni remont četiri aviona mig 29.

A iz kabineta premijera Vojislava Koštunice saopšteno je da je ruski predsednik Vladimir Putin poručio Koštunici da može računati na podršku i solidarnost u politici prema Kosovu i da aktivni i otvoreni politički dijalog sada se jača strateškim dogovorima u ključnim pravcima trgovinsko-ekonomskog partnerstva.

S druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom jeste ugovor koji omogućava odbranu integriteta Srbije i očivanje Kosova, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić tvrdi da potpisani Sporazum sa Evropskom unijom ni na koji način indirektno ili direktno ne dovodi u pitanje čvrst stav o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. Jeremić je apelovao na državno jedinstvo i jednstvenu politiku kako bi se anuliralo nametanje nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG