Linkovi

Predsednik Buš brani poteze administracije koja pokušava da učvrsti ekonomiju


April je bio četvrti uzastopni mesec u kome se broj radnih mesta u SAD smanjio, a objavljeno je i da je ekonomski rast u prvom kvartalu ove godine bio izuzetno mali – svega 0,6 odsto. Ipak, američki predsednik Džordž Buš brani poteze svoje administracije, koja pokušava da učvrsti ekonomiju. Demokrate sa druge strane, podsećaju da bi novac koji se troši za rat u Iraku mogao mnogo bolje da se iskoristi kod kuće.

Administracija je, kaže predsednik Buš, bila jasna i transparentna o posustalosti američke ekonomije i zatvaranja više od 250 hiljada radnih mesta od početka ove godine. Predsednik je izjavio da bi podsticaj biznisa i povraćaj poreza za više od 130 miliona porodica trebalo da pomogne ekonomiji do početka trećeg kvartala u julu.

«Ovaj paket će pomoći da se ojača kupovna moć američkih porodica, što će obustaviti dalji rast već vrlo visokih cena benzina i hrane. Poreski podsticaj će takođe pomoći privrednicima da više ulažu u svoje kompanije što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta».

Sve više cene benzina i hrane veoma loše utiču na prodaju u SAD. Cene nekretnina su pale za 10 odsto, a pouzdanje kupaca je na najnižem nivou u poslednjih 5 godina.

Predsednik Buš se zahvalio američkom Kongresu za podršku koju su pružili njegovom ekonomskom stimulacionom planu, ali je iskoristio priliku da uputi kritike na račun opozicije, jer nije preduzela dodatne korake.

Demokrate treba da odobre eksploataciju nafte na Aljasci, kaže predsednik Buš, jer bi se time smanjila cena goriva.

Buš je još rekao da Kongres nije odobrio zakon kojim bi još više ljudi izbeglo oduzimanje kuće ili stana, i da odbija da njegove rekordno niske poreske stope učini trajnim. Prema rečima predsednika, to je ono što izaziva neizvesnost kod potrošača.

U radio obraćanju demokrata, kongresmen iz Indijane Andre Karson je rekao da sredstva koja se troše na rat u Iraku mogu biti mnogo bolje potrošena kod kuće.

«Ako bismo uzeli samo delić svih milijardi dolara koje smo potrošili za Irak i upotrebili ih ovde u SAD, mogli bismo da napravimo pravi napredak i pomognemo ovoj naciji da izađe iz ekonomskog ćorsokaka. Ali čak i u vreme dok se naša ekonomija bori za život, predsednik nastavlja da šalje milijarde dolara u Irak i protivi se naporima demokrata da poboljšaju ekonomske prilike i obezbede istinske olakšice porodicama koje su u nevolji».

Kongresmen Karson je izjavio i da se novac od poreza američkih građana koristi kako bi se obučili nastavnici u Iraku, dok isuviše američke dece ne dobija obrazovanje koje zaslužuje. Prema njegovim rečima, predsednik Buš troši sredstva na nove bolnice i druge zdravstvene ustanove u Iraku, a u isto vreme predlaže smanjenje budžeta za medicinsku pomoć starijim Amerikancima.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se ekonomija popela na prvo mesto najvažnijih pitanja koja zanimaju birače pred američke predsedničke izbore u novembru.

XS
SM
MD
LG