Linkovi

Novi akcioni film “Iron Man” – “Gvozdeni čovek”


Četrdeset pet godina nakon što se prvi put pojavio na stranicama stripa, još jedan Marvelov super-heroj spektakularno je sa njih “skočio” na veliko platno. U novom akcionom filmu glavne uloge tumače Robert Dauni Džunior i Džef Bridžes, a reditelj je Džon Favro.

On ne samo što može da leti, već I probija zidove, puca iz neverovatnog asortimana smrtonosnog oružja a meci se odbijaju od njega … kada nosi metalno odelo visoke tehnologije koje je sam dizajnirao. Robert Dauni Džunior glumi tvorca “Gvozdenog čoveka” - Tonija Starka, milijardera i proizvodjača oružja koji je svetskim vojnim silama dao zastrašujušu razornu moć.

Dok u Avganistanu promoviše svoje najnovije bombe, Starka kidnapuju pobunjenici koji su takodje dobro naoružani proizvodima njegove kompanije. Stark beži tako što napravi jednostavni oklop koji ga štiti od metaka. Kada se vrati kući, bogataš koji je doživeo prosvetljenje objavljuje da želi da zatvori svoje fabrike oružja.

Pošto se njegov dugogodišnji poslovni partner Obadaja Stajn, koga glumi Džef Bridžis, suprotstavlja toj ideji, Stark tajno koristi svoju naprednu tehnologiju da napravi savršeniju verziju oklopa u kome je pobegao iz Avganistana. U tom odelu, on postaje haj-tek borac kome je cilj da zaustavi agresiju i zaštiti nedužne civile.

Robert Dauni Džunior kaže da koncept koji je adaptiran iz stripa uopšte nije daleko od realnosti.

“Na dolasku ovamo, u avionu sam pročitao članak u časopisu “Popularna mehanika” čiji naslov glasi “Pravi gvozdeni čovek” a govori o super-vojnicima koje prave vojni inženjeri. Samo ideja da radimo nešto gde se približavamo mogućoj budućnosti – ideja da smo na vrhu talasa koji može da skrene na ovu ili onu stranu … meni je to bilo u kreativnom smislu veoma uzbudljivo.”

Džef Bridžis kaže da je stripovana fantazija možda osnova ovog filma, ali “Gvozdeni čovek” kao I mnogi drugi Marvelovi heroji – veoma je relevantan lik u odnosu na dešavanja u stvarnom svetu.

“Jedna od stvari koja mi se dopada kod ovog filma je što je pun interesantnih tema, ali ne nameće svoju poruku publici. Mnogo toga može da se vidi, i nasluti iz njega, I nadam se da će podstaći zanimljive razgovore kada gledaoci izadju iz bioskopa.”

Gvinet Paltrou glumi Peper Pots, Starkovu lepu i lojalnu asistentkinju, koja, kako kaže, nije klasična nemoćna lepotica koja čeka da je junak spasi.

“Peper je veoma pribrana i sposobna. Ona je snažna žena ali je ujedno velikodušna i na neki način, Tonijeva savest. Ona nije devojka koja vrišteći visi sa krova ili tako nešto. Pristala bih na to u drugom delu, ali bilo je lepo što je ovog puta ona bila sasvim realan lik.”

Reditelj Džon Favro je svoj specifični smisao za humor uneo u film koji bi inače bio mračna drama puna eksplozija i drugih vizuelnih efekata. Favro kaže da je svestan da filmovi o superherojima moraju da imaju spektakularnu akciju, ali veruje da publika takodje želi – i zaslužuje – interesantne likove i ubedljivu priču.

“Ništa, ni komika ni vizuelni efekti nisu dovoljno važni da podriju samu priču. Ona mora da bude priča o usponu jednog heroja. To mora da bude mitsko putovanje – tema koja funkcioniše u umetnosti još od grčkih epova. Tema koja je u “Ratovima zvezda”, na primer, tako savršeno pogodjena. Što se više držite starih priča – mitskog načina pripovedanja, uspona heroja, emocionalnog preobražaja junaka koji se razvija i sazreva- to ćete više zaintersovati svetsku publiku. Vizuelni efekti pomažu da ispričate priču na način kakav ranije nije vidjen, ali je u krajnjoj liniji sve to samo dekoracija.”

Specijalne efekte za “Gvozdenog čoveka” radio je studio “Industrial Ligth and Magic”. Dobitnik Oskara, Sten Vinston i njegov dizajnerski studio kreirali su metalno super-oklopno odelo. U glumačkoj postavi takodje je Terens Hauard kao Starkov saveznik, pukovnik vazduhoplovstva Džim Rouds, a Lesli Bib tumači novinarku čija pitanja navode glavnog junaka da preispita svoju poslovnu filozofiju. Muziku je pisao nemački kompozitor iranskog porekla Ramin Džavadi.

XS
SM
MD
LG