Linkovi

Akcijom Pet minuta gromoglasne tišine obeležen Svetski dan slobode medija


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Granski sindikat medija "Nezavisnost" pozvali su novinare i medije da povodom Svetskog dana medija na pet minuta prekinu redovan program, a taj poziv jedine su prihvatile televizije B92 i Enter.

Novinarska udruženja i ove godine ukazuju da se novinari još nisu izborili za slobodu medija i da čekaju odgovor na pitanje ko ih nekažnjeno ubija.

A ombudsman Saša Janković ocenio je povodom Svetskog dana slobode medija da se mediji i novinari u Srbiji suočavaju sa izazovima i pretnjama njihovoj nezavisnosti, objektivnosti i bezbednosti i pozvao ih da se obrate republičkom ili lokalnim ombudsmanima kada god smatraju da su im profesionalna sloboda ili prava ugroženi.

Mediji se zloupotrebljavaju i u predizbornoj kampanji, pa je Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osudilo dnevne listove Kurir i Pravdu da direktno doprinose opasnim zaoštravanjima na srpskoj političkoj sceni. Ovo Udruženje zatražilo je od nadležnih državnih organa da otkriju autore plakata kojim se demokratski izabrani državni funkcioneri - predsednik Republike Boris Tadić i potpredsednik Vlade Božidar Đelić -proglašavaju izdajnicima.

XS
SM
MD
LG