Linkovi

Predstavnici Dalaj Lame i kineski zvaničnici u neformalnim razgovorima o Tibetu


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_dalai_lama_tibet_03may08_eng_175.jpg" width=189 align=right vspace=2 border=0>Predstavnici tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame ovog vikenda će se sastati sa kineskim zvaničnicima radi prvih razgovora o Tibetu, otkad je u martu u toj oblasti došlo do nasilnih nemira. Međutim, ne očekuje se da će u tim razgovorima biti postignut bilo kakav napredak.

Dvojica izaslanika prognanog duhovnog vođe Tibetanaca trebalo je da doputuju u Hong Kong tokom današnjeg dana, pred neformalne razgovore sa kineskim zvaničnicima u obližnjem Šenzenu. Ukoliko do njega dođe, biće to prvi sastanak između predstavnika Dalaj Lame i kineskih zvaničnika od intervencije Pekinga u nasilnim nemirima na Tibetu. Tibetanska vlada, koja se nalazi u egzilu u Indiji, saopštila je da će predstavnici Dalaj Lame izraziti zabrinutost kineskim zvaničnicima u vezi sa načinom na koji je rešavana situacija i izneti predloge kako sa se ponovo uspostavi mir na Tibetu.

Beri Sautman je profesor sociologije na Univerzitetu nauke i tehnologije u Hong Kongu. On kaže da ne očekuje značajan napredak, ali da je moguće da će biti postignuta neka vrsta dogovora.

"Moja pretpostavka je da ćemo na kraju ove runde pregovora čuti da su se dve strane dogovorile da nastave razgovore, da su se složile da bi situacija na Tibetu trebalo da se stabilizuje, i da će se u narednim pregovorima baviti važnim pitanjima. Ne mislim da treba očekivati mnogo više od toga".

Peking krivi Dalaj Lamu i njegove prostalice za nasilje koje je izbilo u martu posle nekoliko dana mirnih demonstracija protiv vladinog progona, koje su predvodili monasi. Mnoge zapadne zemlje apelovale su na kineske lidere da počnu pregovore sa Dalaj Lamom u vezi sa tim pitanjem, i Peking je konačno popustio.

Dve strane susrele su se nekoliko puta tokom poslednjih godina da razgovaraju o Tibetu i mogućnosti da se Dalaj Lama tamo vrati, ali nemaju baš čime da se pohvale. Dalaj Lama tvrdi da želi političku autonomiju za tibetanska područija u Kini, ali da želi da Tibet ostane deo najmnogoljudnije zemlje na svetu. S druge strane, kineska vlada kaže da se Dalaj Lami ne može verovati i da on želi da se Tibet ocepi od Kine i upropasti pripreme za predstojeće Olimpijske igre u Pekingu.

Tibet je vekovima pod kineskim uticajem, a zvanično je postao deo Kine kada su ga je kineska vojska zauzela tokom ranih 1950-ih. Dalaj Lama je pobegao sa Tibeta posle neuspešnog ustanka protiv kineske vladavine, dok Peking tvrdi da je Tibet oduvek bio deo Kine.

XS
SM
MD
LG