Linkovi

Energetska nezavisnost ključ održivog privrednog rasta Crne Gore


Crna Gora je stabilna politička zajednica, tvrde u vladajućoj koaliciji, ali i priznaju da je energetska nezavisnost ključ daljeg i održivog privrednog rasta i razvoja Crne Gore.

Crna Gora je kompletiranjem kadrovske infrastrukture u državnim institucijama pokazala da je stabilna politička zajednica, koja je spremna za dalju demokratizaciju i ubrzan razvoj, kazao je funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

„Kadrovskim popunjavanjem institucija, nekih novoorganizovanih po prvom ustav nezavisne države, stvaraju se uslovi da dalja demokratska emancipacija i razvoj Crne Gore budu ubrzani po svim osnovama“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, izabran je prvi predsjednik nezavisne Crne Gore, formirana je nova Vlada, a sticajem objektivnih okolnosti država ima jaku parlamentarnu većinu i stabilan parlamentarni sistem.

„U međuvremenu smo izabrali novog predsjednika Vrhovnog suda i Sudski savjet, koji je predsjednik države ukazom proglasio“, podsjetio je Vuković.

No, potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović tvrdi da je energetska nezavisnost ključ daljeg i održivog privrednog rasta i razvoja Crne Gore.

’’Imamo atraktivno investiciono okruženje, koga karakteriše euro kao zvanična valuta, povoljne i opadajuće poreske stope, jednak tretman domaćeg i stranog investitora, politiku eliminisanja biznis barijera i edukovanu radnu snagu. Sa takvim premisama, energetska nezavisnost je ključ daljeg i održivog privrednog rasta i razvoja Crne Gore’’, saopštio je Lazović.

On je naveo da je mala i otvorena crnogorska ekonomija pod značajnim pritiskom eksternih faktora na koje njena politika nema mogućnost da utiče.

Prema njegovim mišljenju, energetsko tržište u Crnoj Gori karakteriše rast potrošnje, veliki energetski deficit, kao i visoka cijena uvozne električne energije, ali da se na vrijeme uvidjelo da je nedostatak električne energije kamen spoticanja za privredni rast.

XS
SM
MD
LG