Linkovi

SAD: Cene benzina i ekonomija dominiraju pred primarne izbore 6. maja


" hspace=2 src="/serbian/images/DEBATA_1.jpg" width=225 align=right vspace=2 border=0>Kako se približavaju primarni izbori 6. maja u državama Indijana i Severna Karolina, demokratski predsednički kandidati senatori Barak Obama i Hilari Klinton pokušavaju da ubede glasače da imaju plan kako da stvore nova radna mesta i smanje cene goriva. Očekivani predsednički kandidat Republikanske stranke Džon Mekejn, takođe se usredsredio na ekonomska pitanja. Isovremeno, senator Obama pokušava da što više distancira svoju kampanju od svog bivšeg kontroverznog sveštenika iz Čikaga.

Ekonomska pitanja dominiraju političkom diskusijom u državama Indijana i Severna Karolina, poprištima predstojećim primarnih izbora. Oba pretendenta na nominaciju Demokratske stranke preplavljuju te dve države TV spotovima koji su napravljeni da podstaknu strepnje glasača. Spot senatorke Klinton usmeren je na sve slabiji industrijski sektor u Indijani.

"Mislim da su ovi izbori, posebno ovde u Indijani, o poslu, poslu, poslu".

Senator Obama u svom spotu ima sličan cilj.

"Širom Indijane i mog rodnog Ilinoisa u susedstvu, svi znaju da nam je očajnički potrebna promena. Benzin je skoro dolar za litar. Poslovi nestaju. Ne možemo da priuštimo zdravstveno osiguranje".

I Klinton i Obama u centar pažnje stavili su benzinske pumpe.

"Ovih dana treba vam 50 dolara da napunite rezervoar. Kako porodice u Indijani to da priušte. Hilari Klinton zna da je trenutak da se reaguje".

U svom spotu, Barak Obama obećava da će se suprotstaviti velikim naftnim kompanijama.

"One će platiti kazne na izuzetne profite. Investiraćemo u alternativnu energiju, stvoriti poslove i osoboditi se zavisnosti od strane nafte".

U svom govoru, senator Mekejn fokusirao se na još jednu brigu - zdravstvenu zaštitu.

"Želimo sistem zdravstvene zaštite u kojem svako može da priušti i dobije tretman i preventivnu negu koja mu je neophodna".

U međuvremenu, nedavne izjave bivšeg pastora Baraka Obame, Džeremaje Rajta, izazvale su probleme demokratskom senatoru. Sveštenik Rajt rekao je da su teroristički napadi na SAD, pa čak i oni od 11. septembra, bili odgovor na politiku američke vlade. Senator Obama pokušava da zaustavi kontroverzu koja prati njegovu dugogodišnju povezanost sa njim. Obama kaže da mu je dosta sveštenika Rajta.

"Njegove tvrdnje me vređaju. One s pravom vređaju sve Amerikance i treba ih odbaciti. A to je ono što ja jasno i glasno činim danas".

Politički analitičari kažu da bi opaske sveštenika Rajta mogle da imaju negativni efekat na glasače koji su ključni za Obamu, ukoliko osvoji nominaciju Demokratske stranke i na novembarskim izborima bude protivnik republikanca Džona Mekejna.

XS
SM
MD
LG