Linkovi

Savez sindikata organizovao protestnu šetnju ulicama Podgorice


Radnici su od poslanika crnogorske Skupštine zatražili da ne usvajaju Predlog zakona o radu dok ne budu usvojene njihove primjedbe na taj dokument.

Predstavnici Sindikata prošetali su od sjedišta te organizacije do zgrade crnogorskog Parlamenta, a zatim do Regulatorne agencije za energetiku zbog najavljenog poskupljenja struje.

Generalni sekretar Sindikata Veselin Vujanović ispred zgradeSkupštine apelovao je na poslanike da ne usvajaju predloženi Zakon o radu bez prethodnog konsenzusa sa Sindikatom. On je rekao kako smatra da i dalje ima mjesta socijalnom dijalogu.

Drugi zahtjev Sindikata upućen poslanicima odnosi se na najnižu zaradu u Crnoj Gori. Radnici traže da se, po istom postupku i mehanizmu kako su to nedavno učinili poslanici sa svojim platama, odrede prema najmanjoj zaradi koju može da primi zaposleni u Crnoj Gori.
Članovi otcijepljenog, tzv. reformskog bloka Saveza sindikata, na čelu sa Srđom Kekovićem, prošetali su od glavnog podgoričkog trga do Skupštine i Vlade, gdje su saopštili svoje stavove i zahtjeve.

Kako su rekli, prvomajskom protestnom šetnjom žele da probude radnike u Crnoj Gori, čiji je položaj svakog dana sve lošiji.

Ovih dana, inače, cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori dostigle su rekordan nivo i u narednim danima litar će se prodavati četiri do pet centi skuplje.

Litar bezolovnog benzina od danas košta rekordnih 1,20 EUR, a supera 1,18 EUR. Cijene dizela i ekodizela povećane su na 1,15 i 1,16 EUR.

Uskoro će doći do poskupljenja električne energije, a u kom procentu zavisiće od Regulatorne agencije za energetiku. Crna Gora je prema skupoći u samom vrhu u regionu, a zavisnost od uvoza i nekonkurentna privreda, kao i neefikasna država, ključni su razlozi za to, tvrde ekonomski analitičari.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Vujica Lazović kaže da Vlada može uticati na bolji život građana, kroz povećanje primanja i ekonomski rast, ali ne i kontrolom cijena.

XS
SM
MD
LG