Linkovi

Komandant islamske ekstremističke grupe ubijen u vazdušnom napadu u Somaliji


" hspace=2 src="/serbian/images/AFP_Somalia_Civilians_flee_with_their_belongings_28apr08_.jpg" width=190 align=right vspace=2 border=0>U vazdušnom napadu pre zore, u centralnom delu Somalije, ubijen je komandant ekstremističke terorističke grupe Al Šahab, povezane sa Al Kaidom. Predstavnik Al Šahaba rekao je danas novinarima da su u napadu izvršenom u blizini grada Dusamareba ubijeni Aden Haši Ajro i još jedan lider te grupe. Očevici kažu da su napad izvršili američki ratni avioni i da je poginulo još najmanje 10 osoba.

Američke oružane snage potvrdile su da je sproveden napad na, kako je rečeno, ”jedan cilj Al Kaide“ u Somaliji, ali nisu iznele nikakve pojedinosti. Tokom proteklih godinu dana Sjedinjene Države su izvršile nekoliko vazdušnih napada na, kako se veruje, terorističke ciljeve u Somaliji.

Aden Haši Ajro je bio na američkom spisku osumnjičenih terorista koji su pružali utočište operativcima Al Kaide. Funkcioneri somalske i zapadnih obaveštajnih službi kažu da je Ajro devedesetih godina prošao obuku na poligonima Al Kaide u Avganistanu i radio na povezivanju te terorističke mreže sa somalskim pokretom Al Šahab. Ta grupa smatra se za vojno krilo Saveza islamskih sudova, koji je kratko vreme 2006. godine kontrolisao veći deo južnog Sudana. Poslednjih meseci Al Šahab je preuzela odgovornost za niz bombaških napada na ciljeve somalske vlade i na etiopske vojnike u Somaliji.

XS
SM
MD
LG