Linkovi

Polt: Kosovo neće biti dugotrajna smetnja u odnosima Amerike i Srbije


U ekskluzivnom razgovoru za Srpski servis Glasa Amerike, visoki savetnik za transatlantske odnose u Nemačkom Maršalovom fondu i bivši ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, smatra da spor oko nezavisnosti Kosova neće biti dugotrajna smetnja u odnosima Amerike i Srbije. U razgovoru sa koleginicom Jelom Defrančeski, ambasador Polt se prvo osvrnuo na jučerašnje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Polt: Da, to je dobar potez. Srpski narod je izrazio svoje mišljenje na uzastopnim predsedničkim izborima na kojima su za predsednika izabrali Borisa Tadića. Pitanje evropske budućnosti Srbije je bio jedan od ključnih elemenata platforme. Većina birača se izjasnila za Evropu. Mislim da je dovođenje Srbije na put ka Evropi i preduzimanje početnih koraka u tom pravcu, ispravno. Međutim, mnogo zavisi od spremnosti lidera Srbije da ispune takav zahtev naroda.

Glas Amerike: Premijer Koštunica je izjavio da će Srpski parlament poništiti potpisani ugovor.

Polt: Nažalost, danas neki pripadnici elite u Srbiji ističu Kosovo kao jedino pitanje koje se tiče budućnosti zemlje i naroda. Međutim, kada pitate, Kosovo svakako nije prvenstveno pitanje za narod. Bio sam lično sa tim suočen u bezbroj susreta sa Srbima dok sam bio tamo. Ja bih im rekao ‘nemojte dozvoliti da vam ja govorim šta je za vas najznačajnije. Vi mi recite šta je za vas najvažnije’. Odgovor je uvek bio isti: ekonomija, posao, zdravstvo, školstvo. To su stvari koje većina u drugim zemljama smatra glavnim pitanjima. Evropa je put da se dođe do svega toga.

Glas Amerike: Da li smatrate da će spor oko Kosova dugoročno štetiti američko-srpskim odnosima?

Polt: Ne želim da umanjim značaj koji srpski narod pridaje Kosovu i njegovoj istoriji. To treba razumeti i prihvatiti i Srbi, kako na Kosovu tako i izvan njega, moraju da se uvere da ta duhovna, psihološka, politička veza, ne mora da bude prekinuta zbog nezavisnosti Kosova. Naprotiv, Srbija će biti u mnogo boljoj poziciji da zaštiti svoje interese kada kao uspešna bude živela u miru pored mirnog i uspešnog Kosova, umesto da bude nastavljena situacija koja se stalno pogoršavala i sedam godina nakon pada Miloševića postala neodrživa. U načelu, smatram da spor oko Kosova predstavlja kratkoročan zastoj u našim odnosima. Ne verujem da će to biti dugoročna smetnja. Mada je ambasador Srbije u Vašingtonu opozvan, naše veze se nastavljaju. i naš je interes da budu nastavljene na korektan način.«

Glas Amerike: Da li će spor oko Kosova usporiti proces evropske integracije Srbije?

Polt: Čuli smo Evropu, Sjedinjene Države i NATO u Bukureštu kako ponavljaju da je naš interes puna evroatlantska integracija Srbije. Mi nemamo nikakvu nameru da odustanemo od tog cilja. Pitanje je samo da li će Srbija napredovati dovoljno brzo da bi to ostvarila, a to zavisi od sposobnosti srpskih lidera da obezbede promene, koje građani žele i pritiska građana na lidere da učine ono što se od njih traži. Mada ne želim da prognoziram, mislim da će relativno skoro doći vreme kada Kosovo neće više biti prioritetno pitanje. Ljudi će početi da govore: ‘U redu, ali od toga se ne može živeti, niti će obezbediti bolju školu za moje dete ili bolji zdravstveni centar na periferiji Beograda’. Mislim da će takve stvari sve više da se traže nakon izbora u maju.»

Glas Amerike: Smetnja bržoj integraciji je i nedovoljna saradnja sa Hagom.

Polt: Srbija je u Partnerstvu za mir, oni rade na tome. Poznajem sve lidere u Srbiji, sarađivao sam sa nekoliko ministara odbrane i nastojao da nastavim unapređivanje međusobnih vojnih odnosa. Organizovali smo bilateralne posete i postoje multilateralne akcije kroz NATO. Ali bilo bi vrlo teško punopravno učlanjenje Srbije u NATO i Evropsku uniju, bez njene saradnje sa Haškim tribunalom. Mi i naročito Evropa, jasno smo predočili da saradnja sa Hagom nije predmet pregovora, niti se može odstraniti ili zaboraviti. U pitanju su ljudski životi, u pitanju su ljudske tragedije i stradanja koja se pamte. Pre nego što bi moglo da dođe do pune integracije, pravda mora da se ostvari.

Sutra objavljujemo drugi deo intervjua sa ambasadorom Poltom u kojem govori o tome dokle su ostale države bivše Jugoslavije stigle u procesu evro-atlantske integracije.

XS
SM
MD
LG