Linkovi

Fridom haus: Srbija i Crna Gora ocenjene kao delimično slobodne zemlje


Sloboda štampe pogoršana je u 2007 – šestu godinu za redom, navodi se u izvještaju organizacije Fridom Haus za prošlu godinu, koji je predstavljen u novom vašingtonskom Njuzeumu. Od bivših jugoslovenskih republika najbolje se kotira Slovenija, dok u Srbiji i Crnoj Gori nije bilo značajnijih pomjeranja kada je u pitanju sloboda medija.

Srbija i Crna Gora su u najnovijem izvještaju Fridom hausa koji je objavljen u Vašingtnu, ocijenjene kao djelimično slobodne zemlje kada je u pitanju sloboda štampe. Situacija u Srbiji, koja je zadržala prošlogodišnji rejting, bila je gotovo nepromijenjena u 2007. U izvještaju se međutim navodi da su konzervativni i nacionalistički orjentisani djelovi vlade bili manje toleratni prema kritici iznesenoj u medijima, te da su medijske organizacije i novinari često bili žrtve uznemiravanja, vandalizma i nasilja. Crna Gora je sa prošlogodišnjeg 80. pala na 81. mjesto, uglavnom zbog nerasvijetljenih napada na novinare i sudskih procesa u vezi sa pisanjem pojedinih medija. Viši istraživač u Fridom hausu i autor ovogodišnjeg izvještaja Karin Karlekar kazala je međutim Glasu Amerike da ni u Crnoj Gori ni u Srbiji nije bilo značajnih pomjeranja tokom prošle godine.

“Situacija u obje zemlje je slična, uzimajući u obziru činjenicu da se pojedini zakoni koriste protiv medija i da postoje određeni problemi kada su u pitanju nasilje i korupcija. Sloboda medija u obje zemlje je malo poboljšana tokom protekle četiri godine, ali 2007. nije bilo značajnijih pozitivnih ili negativnih pomjeranja, čime se na neki način održava status kvo.”

Kosovo je u izvještaju Fridom hausa za 2007. posmatrano u okviru Srbije.

“Biće interesantno vidjeti situaciju na Kosovu kao nezavisnoj državi u izvještaju naredne godine. Mislim da na Kosovu postoje drugačiji problemi koji su uzrokovani polarizacijom stanovništva i samim tim medija. Pojedini problemi su međutim isti kao u zemljama u regionu, tako da će biti interesantno vidjeti šta će se dogoditi sa Kosovom.”

Fridom haus, koji rangira države na osnovu pravnog, političkog i ekonomskog ambijenta u kojem mediji funkcionišu, saopštio je da je sloboda štampe pogoršana na globalnom nivou, sa posebno zabrinjavajućim trendovima u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Aziji i subsaharskoj Africi. Karlekar je naglasila da posebno zabrinjava to što došlo do pogoršanja i u pojedinim razvijenim državama, gdje su mediji slobodni.

XS
SM
MD
LG