Linkovi

Približavanje EU - centralna tema predizborne kampanje u Srbiji


Kako se bliži dan izbora tako centralna tema predizborne kampanje postaje približavanje Srbije Evropskoj uniji sa dva jasno podeljena bloka – jednim koji je za evropske integracije i drugim, koji odbija mogućnost da Srbija postane članica EU.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izrazio je očekivanje da će u utorak na sastanku šefova diplomatija Evropske unije Srbiji biti poslata politička poruka podrške, posle čega je potpisivanje Sprazuma o stabilizacji i pridruživanju samo tehničko pitanje. Jeremić, međutim, ne isključuje mogućnost da do potpisivanja može doći već u utorak na ministarskom sastanku.

Nešto ranije predsednik Srbije Boris Tadić odbio je da učestvuje u licitranju kada će sporazum biti potpisan, ali je zato napomenuo da Srbija treba što pre da potpiše taj ugovor, jer je on fundamentalno važan i za kretanje Srbije prema Evropi i za podizanje standarda građana :

"Najvažnije je da danom potpisivanja bude omogućen izvoz naših proizvoda i još jednom potvrđena Rezolucija 1244, a da ne bude prekasno da do kraja ove godine postanemo kandidat za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Tadić.

Odlazeći premijer Vojislav Koštunica smatra da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bilo antidržavni i protivustavni čin kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova :

"To je poruka onima u Srbiji koji bi da potpišu Sporazum i poruku Briselu", rekao je Koštunica.

A lider G17 Plus, Mlađan Dinkić, tvrdi da će od potpisivanja Sporazuma sa Evropskom unijom najviše koristi imati nezaposleni, mladi ljudi, žene i seljaci, i ocenio da svi oni koji govore protiv ovog sporazuma ne vole svoju državu.

XS
SM
MD
LG