Linkovi

Ferhat Dinoša: Crna Gora bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova u maju


"Crna Gora bi u maju trebalo da prizna nezavisnost Kosova, zbog simbolike koju taj mjesec ima za crnogorsku državu", kazao je predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša. Međutim, u Crnoj Gori svi ne misle tako.

Lider najjače albanske stranke očekuje da će stav crnogorske vlasti pratiti sugestije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mislim da bi maj bio taj rok i zbog činjenice da je vjerovatno jasno da ove godine neće biti parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i da je zbog toga bolje da ono što nas čeka iduće godine ne bude opterećeno pitanjem Kosova", kazao je Dinoša za podgorički dnevnik "Vijesti".

Osim toga, kako je dodao, Crna Gora se ubrzano definiše kao ozbiljan kandidat za evropske i evroatlanske integracije, a jedan od uslova da tamo bude brzo, jeste i pitanje odnosa prema kosovskoj nezavisnosti.

Upitan smatra li da bi priznanje Kosova moglo da izazove nestabilnost ili nemire u Crnoj Gori, Dinoša je kazao da prosrpski elementi u Crnoj Gori ne bi trebalo da budu "veći Srbi" od sunarodnika u Srbiji ili od Srba na Kosovu.

"Crna Gora treba još da sačeka sa priznanjem nezavisnosti Kosova i to bi morala da uradi među posljednjima", ocijenio je danas predsjednik Liberalne partije, Miodrag Živković.

On je kazao da "apsolutno nije saglasan sa izjavom Dinoše" i dodao da Crna Gora treba da gleda maksimalno suptilno i veoma oprezno na to pitanje.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Lutovac, tim povodom podsjeća da su mu crnogorski zvaničnici saopštili da će se o tome opredeljivati vodeći računa o stabilnosti države i regiona, i u skladu sa evropskim i evroatlantskim integracijama.

On je dodao da su "u posljednje vreme sve češći zahtjevi iz opozicije da se o tome raspravlja u parlamentu, a postoje i signali u vladajućoj koaliciji da bi se tako nešto moglo desiti".

XS
SM
MD
LG