Linkovi

SAD: Šestog maja stranački predizbori u državama Indijana i Severna Karolina


Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, Hilari Klinton nastavlja kampanju, dok po broju delegata potrebnih za nominaciju i dalje zaostaje za Barakom Obamom. Iako je pobedila na stranačkim predizborima u Pensilvaniji, Hilari Klinton je osvojila samo mali broj delegata.

Nalovi u novinama glase: “Pobeda” za senatorku Hilari Klinton u Pensilvaniji.” Ona kaže da je to što je pobedila sa deset odsto više glasova od suparnika Baraka Obame dokaz da je njena predsednička nominacija i dalje moguća.

“Neki su me otpisali i govorili da treba da odustanem. Ali američki narod ne odustaje i oni zaslužuju predsednika koji takođe ne odustaje”.

Međutim, Barak Obama umanjuje značaj pobede Hilari Klintonu Pensilvaniji i ističe da on i dalje ostaje prvi u trci za demokratsku predsedničku nominaciju.

“Ako smo na osnovu broja glasova birača osvojili najveći broj delegata, čini mi se da je dobra ideja da se meni udeli nominacija,” ističe Obama.

Posle Pensilvanije dvoje demokratskih predsedničkih pretendenata nastavljaju predizbornu kampanju u Indijani na Srednjem Zapadu i Severnoj Karolini u središnjem delu na istočnoj obali. Ovaj tv oglas namenjen Indijani, prikazuje zatvorenu železaru, podseća na teme iz kampanje u Pensilveniji: usporenu privredu i gubitak radnih mesta.

“Popravićemo naše zakone o trgovini sa svetom. Ukinućemo poreske olakšice kompanijma koje izvoze radna mesta u druge zemlje, ali ćemo ih dati kompanijama koje budu stvarale nova radna mesta ovde u Americi,” navodi se u oglasu.

Hilari Klinton u svom tv oglasu kaže da je spremna da deluje predsednički u svakoj krizi:

“Moraš biti spreman za svaku slučajnost. Pogotovo sada, dok su u toku dva rata, skaču cenu nafte i ekonomija je u krizi. Šta mislite ko je dovoljno spreman da se uhvati u koštac sa time?”, kaže se u oglasu.

A, evo šta je Džon Mekejn, predsednički kandidat Republikanske stranke poručio svojim pristalicama u jednom sportsko-zabavnom programu.:

“Izgleda da Hilari Klinton i Barak Obama žele da reše spor u predizbornom hrvačkom ringu. Dakle, ja se slažem. Samo da vam kažem, da biste bili čovek za Belu kuću, morate prvo da pobedite pravog čoveka. Kraj igre biće u novembru,” kaže Mekejn.

Primarni izbori u Indijani i Severnoj Karolini biće održani 6. maja.

XS
SM
MD
LG