Linkovi

Američke obaveštajne službe izazivaju veliku pažnju kod kuće i inostranstvu


Američki zakonodavci iz obe političke partije kritikuju administraciju predsednika Buša što je tek proteklih dana obelodanila obaveštajne podatke o navodnom tajnom sirijskom nuklearnom reaktoru koji je Izrael prošle godine bombardovao.

Visoki zvaničnici američke obaveštajne službe su prošle nedelje obelodanili da su već duže vreme uvereni da je obekat koji je Izrael bombardovao bio sirijski reaktor za proizvodnju plutonijuma, izgrađen uz pomoć Severne Koreje. Otkriće je iznenadilo mnoge ne samo u Vašingtonu i izazvalo duboku zabrinutost među republikanskim i demokratskim članovima Kongresa. Glavni saveznik predsednika Buša na Kapitol Hilu, istaknuti republikanac u Odboru za obaveštajnu delatnost Predstavničkog doma, kongresmen Piter Hekstra, kaže da ga je prošlonedeljni brifing zvaničnika američke obaveštajne službe ostavio sa više pitanja nego odgovora. Hekstra je – kao gost televizijskog programa CNN - rekao da ga brine sirijski objekat.

«Koliko je još vremena trebalo da taj pogon proradi? Ko je to Siriji finansirao? Koliko je bliska korejsko-sirijska saradnja? I gde bi Severna Koreja još mogla da bude umešana u širenje nuklearnog oružja?»

Da je administracija predsednika Buša brže otkrila ono što je znala o sirijskom pogonu, Hekstra kaže da bi njegov odbor i druga tela ranije istražili materiju i verovatno ranije došli do određenih odgovora. Slično kongresmenu Hokstri je govorila i demokratska članica senatskog Odbora za obaveštajnu delatnost Dajan Feinstajn. Senatorka je istakla ne samo da je administracija predsednika Buša trebalo da bude ažurnija u pogledu obaveštajnih podataka o sirijskom objektu kojima je raspolagala, nego je trebalo da predstavi te podatke i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

«Mislim da je to odmah trebalo da stigne u Međunarodnu agenciju. Zbog toga Međunarodna agencija za atomsku energiju i postoji. A time što im odmah nismo dostavili informaciju, samo smo uništili mogućnost da je jedna nezavisna agencija verifikuje.»

Feinstein je dodala da je zbunjuje trenutak u kojem je Bušova administracija obelodanila obaveštajne podatke o Siriji – sedam meseci pošto je Izrael bombardovao sumnjivi nuklearni pogon. Na konferencijama za novinare, zvaničnici američke obaveštaje službe su objasnili da je to odlaganje bilo motivisano željom da se spreči konfrontacija i sukob na Bliskom istoku. Oni kažu da su strahovali da bi Sirija osetila veći pritisak da uzvrati Izraelu na bombardovanje, da su američki obaveštajni podaci bili odmah obelodanjeni. Sirija uporno poriče američke tvrdnje o nameni objekta. Američke obaveštajne službe izazivaju veću pažnju i kod kuće i u inostranstvu, jer mnogi dovode u pitanje pouzdanost i tačnost podataka koje Amerika prikuplja o svojim neprijateljima, posle tvrdnji koje su 2003. dovele do invazije pod vođstvom Sjedinjenih Država na Irak. Administracija predsednika Buša je u tom trenutku optužila Irak da aktivno teži da se domogne oružja za masovno uništenje. Međutim, do danas je na svetlo dana izašlo malo ili nimalo dokaza koji potvrđuju tvrdnje administracije, koje su bile glavno opravdanje za zbacivanje Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG