Linkovi

Da li deca više vole papirnu ili filmsku verziju svojih omiljenih priča?


Poznata priča iz serije dela doktora Susa «Horton hears a Who» najnoviji je dečji filmski hit u američkim bioskopima. To je bio slučaj i sa velikim brojem drugih dečjih knjiga. U filmu «Horton hears a Who», slon Horton otkriva živa bića u zrncu prašine koje se nalazi u jednom cvetu u džungli. Iako mu niko ne veruje, Horton će učiniti sve da spasi stanovnike sićušnog grada pod nazivom Huvil.

Ovaj film je samo jedan od brojnih bioskopskih hitova koji su urađeni na osnovu popularnih dečjih priča. Poznate adaptacije dečjih knjiga su i «Spiderwick Chronicles» Tonija di Terlicija, koji govori o magičnoj knjizi koja sadrži sve tajne života, «The Golden Compass» Filipa Pulmana, čiji je glavni protagonista hrabra devojčica koja se suprostavlja mračnim silama i naravno Hari Poter, J.K. Rauling.

Postavlja se međutim pitanje da li je popularniji film ili knjiga. Endru Gordon je menadžer jedne knjižare u Aleksandriji, blizu prestonice Vašingtona.

“Kada knjiga postane popularna zbog filma, onda postoji porast interesovanja kod dece koja dolaze i traže tu knjigu. Roditelji radije biraju knjige kako bi se deca bolje upoznala sa samom pričom.”

To međutim ne znači da je film profitabilniji od knjige. Na osnovu serije knjiga o Hariju Poteru, britanske autorke J. K. Rauling, napravljeni su filmovi, video igrice i suveniri. Od aprila 2007. prodato je 400 miliona kopija prvih šest od sedam knjiga u okviru tog serijala.
Odgovor na pitanje šta je popularnije zatražili smo naravno i od dece

«Hari Poter u knjizi ne otkriva proročanstvo Lucijusu. U filmu je međutim to uradio, tako da se može zaključiti da su pobedile loše osobe,» objašnjava dvanaestogodišnja Miranda Godard. Sedmogodišnja Fibi Tomsu kaže da voli i filmove i knjige.

«Kada gledaš film, možeš da se nasloniš, posmatraš slike i jedeš kokice. Ali ako želiš da čitaš i ne gledaš poznate osobe i ne pretvaraš se da si poznat, onda uzimaš knjigu, gledaš u reči i zamišljaš slike.»

Fibina dvanaestogodišnja sestra Kloi kaže da se knjige i filmovi dopunjavaju. Ona ističe da dobra kamera, gluma i specijalni efekti mogu da pojačaju priču.

«Kada čitaš knjigu zamišljaš je na svoj način. Međutim lepo je i videti priču iz autorskog ugla. Na primer, J. K Rauling će verovatno reći režiseru kako bi film i glavni likovi trebalo da izgledaju i zvuče što pomaže u izboru glumaca.»

Bez obzira na to šta deca izaberu, sigurno je da će popularnost obe verzije porasti. Filmski hit zasnovan na knjizi dovešće decu u knjižare, dok će ih u isto vreme adaptacija omiljenih priča namamiti u bioskope gde izmišljeni svet mogu da vide na velikom platnu.

XS
SM
MD
LG